Хиляди гости усетиха магията на фолклора във втория ден от Роженския събор

Десетки хиляди българи се събраха на Роженските поляни във втория ден на Националния събор "Рожен 2019". В най-голямото фолклорно събитие на България участват 3500 самодейци, а публиката се стича от цял свят.

от Величка Петкова
20:30, 20.07.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Магията на българския фолклор втори ден владее планината. Рожен е България, казват гости и участници. Мнозина са облечени в народни носии, навсякъде се веят български знамена.

Даниела Сиракова: Обичаме да пеем. Всичко за нас е истинско, родопско, обичаме си Родопите, за нас това е начин на живот, това е песен, това е щастие, децата ни да отраснат тук, да не ходят в чужбина.

Много оживено е в етноселището, където се представят и традициите на българите извън пределите на родината. Тук са банатски българи, хора от Западните покрайнини, 150 бесарабски българи, пристигнали чак от Украйна.

Аня Константинова - бесарабска българка: Аз отдавна мечтаех да дойда на Рожен, за пръв път съм тук и много съм щастлива от това.Това беше моята мечта.
Александър Димитров от Босилеград: Тези ритми, тези танци, тази мелодия, носията, всичко така предразполага за едно хубаво прекарване.
Светослава Кръстева - банатска българка: Виждаме толкова много различни носии, толкова много различни хора, песни танци, просто е прекрасно. Идваме за пръв път, но сме впечатлени.
;

За пръв път на Роженския събор беше и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Цвета Караянчева - председател на НС: Уникален събор,събор, който пази традициите, и който ни прави по-силни, защото тук се отваря сърцето и душата... Мисля че трябва да вземем пример от тук, за да бъдеме по-разумни, по-мъдри и по-обединени в името на България.

Много от посетителите на събора пристигнаха с личните си автомобили. За да им напомнят, че трябва да са отговорни шофьори, от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" бяха обособили зона за пътна безопасност, която беше най-интересна за децата.

Иван Петков - Държавна агенция "Безопасност на движението": Показваме как трябва да се пресича под формата на игри и забавления и се надяваме да се получи една приемственост от по-големите към по-малките и обратно.

За големите имаше специални очила, които нагледно показваха какво се случва ако се шофира след употреба на алкохол.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
50 години след стъпването на Луната: Новата цел на учените е Марс
50 години след стъпването на Луната: Новата цел на учените е Марс
Започна надпреварата за нов главен прокурор
Започна надпреварата за нов главен прокурор