С тридневно веселие от днес в Горна Оряховица започва десетото юбилейното издание на празника на горнооряховския суджук. Деликатесът е и първото българско защитено географско указание, а през годините се е превърнал не просто в добро мезе за червеното вино, но и в емблема на железничарският град. От къде тръгва историята му и как производителите съхраняват автентичният вкус разказват Зорница Илиева и оператора Пламен Петков.
Цели томове разказват легендите и историите за възникването на горонооряховския суджук. В началото той бил просто вкусна храна, после станал и основен поминък на местните, а днес е цяла индустрия.
Румяна Добрева - производител: Още през 800-та година са започнали производството на този продукт, малко по-късно на Пловдивският панаир, братя Недеви са удостоени със златен медал.
Една от най-известните истории около суджука е свързана с прочутият банкер Атанас Буров, който също е родом от Горна Оряховица.
Румяна Добрева - производител: Когато той слизал с негови гости от Арбанаси и го питали, какъв е тоя пушек над Горна Оряховица, да не се е запалила някоя фабрика, защото тогава е имало много фабрики, много манифактури, той отговорил а горнооряховчани закусват с горнооряховски суджук на скара.;
Преди няколко години трите фирми, които произвеждат мезето в Горна Оряховица се обединиха и успяха да извоюват марката „Защитено географско указание". Така днес, само те имат право да продават суджук с марката "Горонооряховски".
Румяна Добрева - производител: Също технологичният процес също не търпи абсолютно никакви изменения. Той се произвежда само и изцяло от качествени суровини, тъй като в него няма абсолютно никакви консерванти.
А една от тайните за уникалният вкус е специфичният климат в региона.
Румяна Добрева - производител: Тук в областта на територията на града има такива слаби въздушни течения, които са естествени, дори в по-топлите летни дни пак си има приток на хладен въздух и това спомага за изсушаването на продукта Отделно се образува една такава специфична, хубава чиста, бяла плесен, която пък предпазва продукта от образуването на микроорганизми.;
Безспорно горнооряховският суджук е голяма гордост за жителите на града:
- Той се прави по стари рецепти и на вкус е доста добър, предпочитат го хората.
- Може би въздуха влияе трябва да е на някакво специално място комбината където го правят, където се преработва.
От днес до неделя се очаква специално за уникалният деликатес в Горна Оряховица да пристигат хиляди гости от цялата страна и чужбина. А традиционно най-голямата атракция ще бъде 20-метровият суджук, с който организаторите черпят всички гости.