НОВИНИ

Десни партии искат вето върху Закона за съдебната власт

Представители на пет десни партии се обединиха в обща позиция срещу промените в Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт и Закона за околната среда. Те бяха приети в края на лятната сесия на парламента. Днес "Да, България", ДСБ, БЗНС, ДЕОС и Зелените внесоха в президентската администрация искане за налагане на вето на трите закона. Дали акцията е стъпка към обединение на десните в единен Съюз - разказва Стоил Рошкев.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:15, 03.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

И петте десни партии са на мнение, че пакетът закони, за който настояват за вето, накърнява независимостта на правовата държава.

Атанас Славов - ДА, България: Става дума за опита на практика да имаме контрол върху независимия съд, нещо, което, е отстъпление от базисните принципи и става дума за невъзможността магистрати да членуват в сдружения, организации, което е тяхно конституционно право.

Инициаторите коментираха, че промените в Закона за съдебната власт, НПК и Закона за опазване на околната среда били опит на управляващите да си извоюват безнаказаност от съдебен контрол, особено що се отнася до екозакона.

Владислав Банев - Партия "Зелените": Премахването на касационното производство в този закон е без прецедент в цяла Европа, няма да реши нито един проблем.
Емил Георгиев - партия ДЕОС: В момента властимащите си постилат добре, за да могат да спят добре, защото ако някой иска да им посегне на тях, ще трябва да го направи в новия специализиран съд.

Що се отнася до коментарите в медиите, че тази акция е сигнал за обединение вдясно, отговориха, че политическите коалиции са предизборно нещо, а сега се съюзяват, за да защитят публичния интерес.

Димитър Божилов - ДСБ: Понастоящем имаме едно обединение около позиция. Това е една позиция, която цели превенция на порочни практики в нормотворческия процес.

По Конституция държавният глава трябва да подпише законите до 14 дни след приемането им. Десните очакват решението дали ще има президентско вето в края на следващата работна седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладян е пожарът в кравефермата край Поповица
Овладян е пожарът в кравефермата край Поповица
Нов стандарт за линейките
Нов стандарт за линейките