НОВИНИ

Нов стандарт за линейките

Нов стандарт по спешна медицина предвижда линейките да пристигат на мястото на инцидента за срок от 8 минути до 2 часа. Спешността на пациентите ще се определя с телефонно интервю, а времето, в което екипите могат да останат на адрес не трябва да е повече от 10 минути. Новите правила вече са публикувани на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:08, 03.08.2017
Чете се за: 01:08 мин.
Още

В новия стандарт е заложено за състоянието на пациента да се разпита по телефона. В зависимост от отговорите спешността ще се разпределя по кодове - червен, жълт и зелен. За критичните пациенти с код червено линейката ще трябва да пристигне на място до 8 минути, за пострадалите с код жълто - до 20 минути и за пациенти с минимална спешност и код зелено - до 2 часа.

Новият стандарт предвижда и срок, в който линейките трябва да напуснат болницата,след като са докарали до нея пострадали хора. Той ще е 20 минути. Не се предвижда единствено ограничение на времето, в което линейката трябва да пътува с пациент до дадена болница.

При отклонения от часовите рамки, местният център за спешна помощ ще трябва да предостави анализ за причините за закъсненията. Някои изисквания към дежурния персонал са намалени - вместо 6 поста за спешни прегледи, сега ще се искат четири. Реанимационните постове в шоковаta зала от два се редуцират на един, а леглата в зоната за наблюдение - от четири на две.

В новия стандарт е заложен и раздел за използването на въздушен транспорт за спешна медицинска помощ. До аеротранспорт ще се прибягва тогава, когато общото време за оказване на бърза помощ с линейка надхвърля с повече от 20 минути времето, в което пациентът би получил помощ с въздушен транспорт.


;

До изготвянето на нов стандарт се стигна, след като предишният, създаден от министър Петър Москов падна в съда, атакуван от пациентски организации и болнични директори. Сега, промените в стандартите срещат одобрението на пациентските организации, но те имат и още предложения за подобрение на спешната помощ.

Д-р Стойчо Кацаров, център за защита правата в здравеопазването: В случая Министерството на здравеопазването не прави оценка върху въздействието на стопанската дейност - вие знаете, че много от държавните и общински болници имат огромни дългове - когато с наредба въведеш определен брой лекари, за нови помещения и нова апаратура, която трябва да бъде закупена - това дали няма да наруши още повече финансовото състояние на болницата

Предстои всички заинтересовани страни да дадат становищата си в едномесечен срок. Приемането на стандарта е важно и заради проекта за модернизация на спешната помощ с евросредства на стойност 160 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десни партии искат вето върху Закона за съдебната власт
Десни партии искат вето върху Закона за съдебната власт
Стотици се поклониха пред мощите на Свети Пантелеймон в Сандански
Стотици се поклониха пред мощите на Свети Пантелеймон в Сандански