НОВИНИ

Дете със синдром на Даун в детска ясла

От три месеца малката Росица Гендова, която е със синдром на Даун, посещава редовна група в детските ясли в Девня. Момиченцето не е навършило три годинки, но въпреки трудностите в началото, днес се радва на вниманието на възпитателите и на връстниците си.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
07:23, 21.10.2016
6883
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Няколко месеца по-късно Роси вече има нови приятели, които я очакват с нетърпение, за да играят заедно.

Анна Гендова, майка на Росица: Не усещам дискриминация. Вече е свикнала с всички деца и по-лесно ни се получават нещата.

За по-лесната интеграция на деца като Роси е нужна подкрепата от ресурсни учители, а повечето от учебните заведения в по-малките населени места не разполагат с такива специалисти.

Анна Гендова, майка на Росица: На тези деца им е нужна работа. Те се справят малко по-бавно, но когато се работи с тях, се постигат добри резултати. Наскоро бях в София и се запознах с жена на 37 години, която работи в пицария, работи с пари и значи може, обнадеждена съм.

Всяка година през октомври в цялата страна отбелязваме Международния месец за повишаване на информираността за хората със синдром на Даун. Майката на Роси сама е разпространила плакати от кампанията тази година в две детски градини и едно училище в Девня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Умна раница за по-чиста природа
"Умна раница" за по-чиста природа
Две години проблеми с тока в шуменското село Царев брод
Две години проблеми с тока в шуменското село Царев брод