НОВИНИ

Защо не се спазва забраната за нощни пътувания на деца?

Деца се разминаха от тежък инцидент снощи край Лясковец, когато микробусът, в който пътуваха, беше засечен от 20-годишен водач на лека кола. Катастрофата се случва на прав участък на пътя София-Варна, когато след засичане микробусът с тийнейджъри се обръща в канавка. 9 от децата с леки наранявания са прегледани в болницата в Горна Оряховица. Нощните пътувания на деца са забранени, не е ясно защо те са пътували по тъмно снощи.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:10, 16.04.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Все още се извършва проверка каква е била причината децата да пътуват през нощта, но заради това грубо нарушение деца да се превозват през нощта вече е наложена глоба от 2000 лв. на транспортната компания и 1000 лв. на водача на буса, който катастрофира на пътя София - Варна в района на Лясковец. Според майките на ученици обаче все пак това е рядко нарушение деца да се превозват през нощта и повечето екскурзии отпътуват сутрин.

Относно затягането на контрола с коланите много майки, които пращат децата си на екскурзии, споделиха, че в автобусите масово не се слагат коланите, но напоследък все повече се обръща вниманието на това, защото според закона за движение по пътищата те са задължителни, но има една уловка - те са задължително само в превозните средства, в които има колани. Според Васил Пиронков, предс. на Сдружението на автобусните превозвачи 80% са автобусите в България, които изобщо не разполагат с колани, за това и зам-мин. на транспорта Ангел Попов съобщи за БНТ, че преди няколко месеца е поставил този въпрос, за да им се поставят и на тях колани, но е следвала отрицателна реакция.

;
Ангел Попов - зам.-министър на транспорта: "Автобусът , който снощи претърпя ПТП, е произведен 2000 година. Той е произведен фабрично без колани. И за това онзи ден зададоха некоректно въпроса към мин. на транспорта - задължително ли е слагането на колани? Задължително е слагането на автобусите след 2007-ма година, когато те имат фабрично произведени колани, но преди това няма задължения. Ние ще въведем такова задължение - сигурно ще има отпор, сигурно ще има реакция неприятна, но колани трябва да има в автобуса.

Пътниците и шофьорите на Централна гара също споделиха, че е рядкост да се ползват коланите в атобусите. Предстои да разберем как ще продължи тази тема и ще бъде ли въведено задължително във всички автобуси има колани.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данъчни от НАП-София излязоха на протест
Данъчни от НАП-София излязоха на протест
Съдът не даде ход на делото срещу Петър Москов и Адам Персенски
Съдът не даде ход на делото срещу Петър Москов и Адам Персенски