НОВИНИ

Цацаров призова за реформа в системата на затворите

Според главния прокурор Сотир Цацаров има сериозни пропуски в охраната и в системата за сигурност на местата за изтърпяване на присъди. Затова, според него, най-опасните престъпници трябва да бъдат концентрирани в един затвор, който да е технически обезпечен, с високо ниво на сигурност.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
15:40, 16.04.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Сотир Цацаров подчерта, че състоянието на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода в момента е такова, че рано или късно бягство като на двамата осъдени Владимир Пелов и Радослав Колев е щяло да се случи. По думите му надзирателите с основание протестират за ниските си заплати и срещу недостатъчното щатни бройки.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Но е крайно време да се мисли поне най-опасните лишени от свобода, имам предвид тези с най-тежък режим, да бъдат концентрирани в един затвор, с изключително строг режим, да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези, които са от първа необходимост и че всички затворници на такъв режим трябва да бъдат с униформи и трябва да бъдат при абсолютно еднакви условия.

Според Цацаров внасянето в затвора на вещи отвън създава така наречената „затворническа аристокрация", която се ползва с привилегии и съответно определя реда и дисциплината вътре в местата за лишаване от свобода.

Сотир Цацаров: Системата трябва да я променят тези, които я ръководят, отбележете и още един факт, в продължение на година и два месеца, ако не и повече, Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" няма постоянен директор, директорът е изпълняващ функциите. На ръководството трябва да се осигури професионално спокойствие - това означава назначенията там да бъдат освободени от политическа обословеност и второ да имат осигурен необходимия ресурс.

Цацаров допълни, че в момента в България нито един затвор не отговаря на европейските изисквания, но би могло някое от местата за лишаване от свобода да се реконструира и да поеме осъдените с най-тежки присъди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОП Транспорт: Рехабилитация на жп линията Пловдив - Бургас
ОП "Транспорт": Рехабилитация на жп линията Пловдив - Бургас
Започна делото срещу американски пастор в Турция
Започна делото срещу американски пастор в Турция