НОВИНИ

Димитър Главчев: Ако трябва, пак ще внесем законопроект в полза на референдума

Ако ВАС реши, че референдумът не е задължителен, отново ще внесем законопроект, в подкрепа референдума. Ние от ГЕРБ признаваме и трите въпроса от гласуването. Това каза заместник-председателят на 43-тото НС Димитър Главчев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 01.02.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Ако референдумът стане задължителен, ще се наложи НС да приеме референдума в неговия вид и да прекрои Избирателния кодекс без обсъждане, обясни Главчев.

Според него всички политически формации се изказват по темата, но някои са с различни предложения, несъвпадащи с желаното от избирателите:

Димитър Главчев, ГЕРБ: Но БСП, например, иска смесена избирателна система, което не е желанието на избирателите. Политиците не трябва да налагат това, което искат те. Хората искат мажоритарна система в два тура.
;

Главчев коментира и решението за машинното гласуване.

Надявам се решението за машинното гласуване на ВАС да се приложи, но самата ЦИК казва, че ще има редица трудности, открои заместник-председателят на 43-тото НС.

ЦИК: Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват. Има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВиК авария остави без вода 8 блока в район „Тракия“ в Пловдив
ВиК авария остави без вода 8 блока в район „Тракия“ в Пловдив
Магнетичната сила на музиката, уловена през обектива
Магнетичната сила на музиката, уловена през обектива