НОВИНИ

Потомък на сподвижника на Ботев Димитър Горов разказва истории за революционера

В деня на рождението на Христо Ботев ви срещаме със Захари Захариев. Той е потомък на сподвижника на революционера Димитър Горов, който е един от най-доверените хора на Ботев в революционната дейност. Именно на него преди смъртта си Ботев предава прощалните писма до семейството и приятелите си.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски БНТ2
20:50, 06.01.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

79-годишният Захари Захариев е племенник на Димитър Горов през две поколения. Макар и връзката да е далечна, той е последният, който пази историите, свързани с него и Христо Ботев.

Захари Захариев, потомък на Димитър Горов: Димитър Горов е един от най-близките хора на Ботев. Той на всички е помагал с пари. В спомените си Захари Стоянов казва, че като закъсахме за парите тичахме при него и викахме "Бай Димитре, дай". Той даваше докато го докарахме до просешка тояга.

Майката на Димитър Горов също е имала важно участие в революционната дейност.

Захари Захариев, потомък на Димитър Горов: Майка му е по-важната личност, баба Фота. Тя е била куриера на тайния централен революционен комитет. Тя е пренасяла пощата от Гюргево и Букурещ в Русе и я е предавала на баба Тонка.

Освен че помага на Ботевите четници, Димитър Горов има съществен принос за много от събитията, довели до Освобождението на България.

Захари Захариев, потомък на Димитър Горов: Ако не е бил Горов, е нямало да има нито Априлско въстание, нито Руско-турска освободителна война, нито освобождаване на България.

Последната среща на Горов с Ботев е когато придружава чета от Гюргево до Бекет. Тогава Ботев му предава прощалните писма до семейството и приятелите си. От Бекет Горов изпратил до европейски вестници телеграмата, с която революционерът осведомява европейската общественост за целта на преминаването на четата му в България. Арестуван, след подаване на телеграмата, Димитър Горов е бил затворен в букурещкия затвор "Въкърещ".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте как изглежда отвътре обновеният храм Свети Стефан в Истанбул
Вижте как изглежда отвътре обновеният храм "Свети Стефан" в Истанбул
Мъжкото хоро в Калофер отново събра хиляди
Мъжкото хоро в Калофер отново събра хиляди