НОВИНИ

Директорът на "Пирогов" увери, че няма да има съкращение на лекари и сестри

Министерството на здравеопазването представи спешен план за оздравяването на болница "Пирогов". Според него трябва да бъдат закрити 16 клиники и отделения. Директорът на "Пирогов" Стоян Балтов увери, че няма да има съкращения на лекари и медицински сестри и че преструктурирането няма да се отрази на пациентите.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:10, 20.03.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Още

В момента в "Пирогов" работят общо 46 клиники и отделения. Функциите на част от тях се дублират и не отговарят на медицинския стандарт.

проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "ПИРОГОВ": "4 хирургични клиники, 4 травматологични клиники - всяка една от тях има една и съща дейност. Няма специфичност, по която да кажеш, че едната хирургия в е по-специфична от другата.

4-те клиники по хирургия ще бъдат обединени в една. Това ще се случи и с 4-те клиники по урология и 7-те по неврохуригия. От 4 клиниките по ортопедия ще станат 2. 6-те лаборатории ще бъдат обединени в един блок. След преструктурирането в "Пирогов" ще останат 30 клиники и отделения. Съкращения на медицински персонал не се предвиждат.

проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов": "Идеята е просто да направим едно окрупняване, което да ни позволи да бъдем максимално ефективни, защото това което беше до момента налагаше да имаме около 2700 души персонал, ако тези структури бяха изпълнени със съдържание, както изискват медицинските стандарти. Това ние ще го постигнем с кадрите, които в момента работят в "Пирогов".

В "Пирогов" работят 2150 души, около 8% от тях са административен персонал. В хода на преструктурирането 550-те щатни бройки, които не са заети, ще бъдат закрити.

проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "ПИРОГОВ": "Не може да се поддържат кухи структури и за това стават това окрупняване".

Балтов каза, че очаква заплатите на лекарите и сестрите в "Пирогов" да бъдат повишени, а просрочените дългове, които са над 14 милиона лева, трябва да бъдат намалени. Оздравителният план ще се прилага в "Пирогов" през следващите 3 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години АРТ център Илинденци
20 години АРТ център Илинденци
Пловдив ще е Европейска столица на културата без концертна зала
Пловдив ще е Европейска столица на културата без концертна зала