НОВИНИ

Пловдив ще е Европейска столица на културата без концертна зала

Пловдив няма да има концертна зала през 2019 година, когато ще бъде Европейска столица на културата. Следващата седмица ще бъде обявена обществена поръчка за проектиране, а поръчка за самия ремонт няма да е възможна преди 2019 година. Това обяви Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив ​Владислав Севов
20:45, 20.03.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Най-рано през 2020 година Пловдив ще има основно ремонтирана концертна зала.

Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси: Имаме абсолютните уверения на министъра на финансите, че ще има финансиране както за проектирането, така и за ремонта на залата, когато сме готови за това.

Според инженер Любозар Фратев, парите отдавна са заделени и само административно бездействие е забавило обещания ремонт.

инж. Любозар Фратев, фондация „Дом за Пловдивската опера": Госпожа Стоянова стои зад каузата и това, което не пролича в нейното изказване , но което си е живата истина, тя отдавна е осигурила парите.

Менда Стоянова не потвърди, че парите вече са заделени. Тя спомена отново прогнозни стойности на бъдещия ремонт, които тепърва ще бъдат обезпечавани.

Менда Стоянова: Не знам колко би струвал ремонтът. 7-8 милиона ще е строителната част без ДДС. Като се прибавят инсталациите, които са може би най-скъпата част, сигурно ще отидем към 12 и повече милиона.

Всъщност задание за ремонт е изработено по поръчка на Министерството на културата още през декември 2016 година.

Любозар Фратев, фондация „Дом за Пловдивската опера": 15 месеца след това сега тепърва ще се пуска обществена поръчка...

Ако сградата беше общинска, сега общината можеше да включи реконструкцията в програмата за Европейска столица на културата и да вложи част от получените или очакваните държавни средства в ремонт. За съжаление в ден днешен това просто допълва картината на поредицата от пропуснати възможности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Пирогов увери, че няма да има съкращение на лекари и сестри
Директорът на "Пирогов" увери, че няма да има съкращение на лекари и сестри
Днес е Световният ден на щастието
Днес е Световният ден на щастието