НОВИНИ

Борисов, Станишев и Сакскобургготски заедно в дискусията "Европа отново на път"

Предизвикателствата пред България и Европа 10 години сред членството ни в ЕС е темата на дискусия, която се провежда в София по инициатива на лидера на европейските социалисти Сергей Станишев. На нея за първи път на една маса седнаха трима премиери: настоящият Бойко Борисов и двама предишни - Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, за да положат началото на обща национална стратегия преди българското председателство на ЕС.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:20, 05.06.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Дискусията започна с минута мълчание в памет на жертвите на поредния атентат в Лондон и не случайно темата за сигурността бе във фокуса на всички изказвания. Основното мото на дискусията е "Европа отново на път".

Тезата, около която се обединиха тримата премиера, а също и останалите оратори днес - а именно вицепрезидентът Илияна Йотова и лидерът на БСП Корнелия Нинова, беше необходимостта България да се превърне в още по-активен фактор на европейската сцена от гледна точка на общата сигурност, балканската и черноморска политика, приемането ни в Шенген и влизането в Еврозоната.


;

В изказването си Симеон Сакскобургготски се обърна към Бойко Борисов като му заяви, че ще застане начело на най-смисления съюз в света и в Европа и се изправя пред три големи предизвикателства - това са зачестилите атентати, мигрантската криза и фактът, че за първи път след Втората Световна война единството на Европа е поставено на карта.

Сергей Станишев благодари на всеки един от присъстващите, сред които бяха представители на целия български политически елит от най-новата ни история, защото това, по думите му, показва, че когато става дума за общия интерес на България може да има обединение и затова той определи дискусията като добър старт за доброто бъдеще на страната ни.


;

И тримата премиери посочиха темата за сигурността и мигрантската криза като основно предизвикателство пред Европа и света. Като възможен отговор на тероризма Борисов поиска намаляване на въоръжаването на всяка една на европейските държави поотделно и създаване на обща европейска отбрана.

Ето още от неговата позиция по тази тема, както и част от мненията на Сакскобургготски и Станишев по темата за сигурността.

Бойко Борисов: Начинът да се спестят пари, а все пак да имаме надеждна отбрана. ЕС все пак минава през обща европейска отбрана. Тогава ще е ясно колко самолети имаме, сухопътни войски и Европа да стане колективен член - ЕС в НАТО. Това е моето предложение. Други особено военните компании - може би са против това, защото е хубаво всяка държава да купува колкото може.
Сергей Станишев: България и Европа трябва да имат много по-тясно сътрудничество.
Симеон Сакскобургготски: Мерките са от всяка страна и всички политически сили, това е ужасен бич и застрашава цялото общество.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Омбудсманът Мая Манолова поиска държавата да се намеси в казуса Оброчище​
​Омбудсманът Мая Манолова поиска държавата да се намеси в казуса "Оброчище"​
Разрешиха риболова в реки и водоеми под 500 метра надморска височина
Разрешиха риболова в реки и водоеми под 500 метра надморска височина