НОВИНИ

На Свети Дух излизат русалските невести в село Горни Богров

Православната църква почита днес Свети Дух. Той се отбелязва в понеделник след Петдесетница, когато Църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достойнство.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
10:14, 05.06.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения. В народните поверия се казва, че от този ден започва т.нар. Русалска седмица, когато нечистите и зли сили излизат сред хората. Затова се провеждат различни обреди с цел да бъдат омилостивени и прогонени.

Ето защо следобед в софийското село Горни Богров ще се раздава курбан за здраве, а момите ще отидат до параклиса в селото с ръчно изработените кукли наречени русалски невести. С тях те ще обикалят селото до неделя. Вярва се, че по този начин селището ще бъде предпазено от болести и лоши неща. Този обичай в софийско е характерен само за Горни Богров, където с помощта на русалските невести момите измолват още за плодородие и в селището да няма градушки.

Свети дух се чества и като ден на Македония. По този повод министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който е патрон на проявите ще вземе участие в научна конференция в Централния военен клуб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катар обвини съседите си в опит за преврат
Катар обвини съседите си в опит за преврат
По-голямата част от Хасково минава на воден режим
По-голямата част от Хасково минава на воден режим