НОВИНИ

Днес е Малка Богородица

Отбелязваме Рождение на Света Богородица. Във всички храмове тази сутрин ще бъдат отслужени тържествени литургии. На малка Богородица избрахме да ви разкажем историята на един столичен храм, който днес има двоен празник. От скоро нови витражи красят три от прозорците на църквата "Свето Рождество Богородично". Средствата за тях бяха събрани чрез дарения на миряни в църковната каса и с медийната подкрепа на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 08.09.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Още с влизането в храма разноцветните стъклописи привличат вниманието на хората. Тези витражи носят различен смисъл. Изпъстрени с църковни символи и сцени според църковните канони съсредоточават още по-силно молитвата на миряните.

Свещеник Илиян Алексиев, предстоятел на храм "Св. Рождество: Много хора останаха дълбоко впечатлени и дълго време взираха в тях, именно защото усещат красотата на разноцветието и това, за което говорим, тая църковна символика, която ги насочва към молитвено настроение.

Акцентът върху витражите е с древни символики, които носят богословието дълбоко в себе си: маслина, смокиня, древния символ на рибата.

Свещеник Илиян Алексиев, предстоятел на храм "Св. Рождество: Първото, което забелязвах от всеки, който сам поглеждаше или ние го насочвахме да погледне, не бяха думи, а беше възхита, т.е. после вече бяха думите: Колко е хубаво, колко е прекрасно!

Тези думи и възхищението в очите на миряните дават надежда на свещеник Илиян, че събирането на парите, които са необходими за довършването на витражите, ще бъде лесно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции след решението за референдум за отделяне на Каталуния от Испания
Реакции след решението за референдум за отделяне на Каталуния от Испания
Евакуация във Флорида в очакване на Ирма
Евакуация във Флорида в очакване на "Ирма"