НОВИНИ

Днес е Неделя Сиропусна - денят за прошка преди Великия пост

Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна. Празникът е известен като Сирни Заговезни, Прошка или Поклади. Свързан е с началото на Великия пост, който предшества Великден. По традиция днес близки и познати си искат прошка. За силата на прошката ще говорим в следващите минути - от столичния храм „Света София“ предаде пряко репортерът на БНТ Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
08:29, 18.02.2018
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Традицията наистина изисква днес всеки да поиска прошка от хората около себе си, от близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинили, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които искат прошка.

;

Днес е единственият ден в годината, когато вярващите влизат в „чудното пътешествие“ на Великия пост, каза о. Ангел Ангелов от столичния храм „Св. Софѝя“ пред камерата на БНТ. За да се пропътува през тези 40 дни на духовната пустиня, от нас се иска да опростим на всеки, който е съгрешил, но и ние да дадем прошка.

отец Ангел Ангелов, храм „Св. Софѝя“: Църквата не иска от нас да изкажем механично „Простено - прости“, а точно обратното - с разкаяно сърце да изискаш прошка от онзи, когото по някакъв начин си нагрубил, мислил си му зло. Разбира се, и другото не е толкова просто - да приемеш опрощението на онзи, който го иска от теб.

Никой не може да каже дали хората прощават, или не, продължи отец Ангел. Той изрази вярата си, че всеки в Църквата умее да опрощава искрено и истински, а прошката към себе си и към останалите е еднакво трудна.

отец Ангел Ангелов, храм „Св. Софѝя“: Тежестта е еднаква. Много пъти грешиш против волята си и излагаш себе си и в обществото, и в Църквата, като такъв, какъвто не искаш да те опознават. Но това трябва да опростиш в себе си и в същото време не е толкова лесно да опростиш на тези, които по всякакъв начин са се опитвали да те унижат.

Всеки се чувства по-спокоен и радостен, когато даде прошка, допълни о. Ангел. Той призова всички, които се припознават като християни, да изпитат радостта от Великия пост и неговата кулминация - Възкресение Христово.

;

РУСЕ

Традициите на Сирни заговезни оживяха край Русе. Малки и големи гониха злите сили с маски и прескачаха огъня за здраве в двора на хижа "Здравец". Това се прави вече трета година, като интересът расте. И днес мястото се изпълни с малки и големи, които възродиха традициите.


;

ВАРНА

Кукери гониха злото и призоваваха към добрина във варненското село Тополи. По традиция на Сирни Заговезни младежите от кукерската дружинка обикалят маскирани селото и символично прогонват бедността и болестите от домовете, и страха от децата. Тази година кукерското шествие в село Тополи имаше кауза - да се съберат средства за лечението на двегодишно момиченце със сърдечно заболяване от съседното село Константиново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво биха питали децата Левски, ако беше жив?
Какво биха питали децата Левски, ако беше жив?
„Публичният образ на Васил Левски“ - книга с различен акцент върху Апостола
„Публичният образ на Васил Левски“ - книга с различен акцент върху Апостола