НОВИНИ

Днес е първи юни - денят на детето

Празникът на чистите мисли и невинността. Поне за ден възрастните отстъпват и децата властват. Песни, танци, творчески работилници и спортни състезания събираха десетки деца из цяла София.

Цанка Николова
от Цанка Николова Цветелина Катанска
20:37, 01.06.2019
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Всяка усмивка днес беше сбъдната мечта. Пред работилниците по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки и грънчарство децата търпеливо се редяха на опашки. През целия ден градинката пред Народния театър се огласяше от смеха на децата.

Биляна Генова, директор дирекция "Култура" на СО: Нашата обща мисия и цел е децата да се радват на изкуството, някои от тях да открият свои таланти, които да развият като големи и да се забавляват заедно със своите родители.

Най-големият подарък за децата днес беше времето, прекарано с родителите. А за родителите - усмивките на техните деца.

;

„Празник на детските усмивки“ имаше и в парка Заимов. Децата участваха в състезания с мини ролери, викторини и строеж на кули от консерви - за да се забавляват, но и под формата на игра да се научат как да рециклират отпадъци.

Калина Стефанова, водеща на събитието: Днес си мислех, че най-хубавото нещо на тази планета са децата, може ли някой да оспори това?
Калин Кирилов, водещ на събитието: А когато има детска усмивка всички се усмихват - и родители, и големи, и малки, а това е най-важното.
;

Денят на детето беше отбелязан и в Националната спортна академия с първата националан асамблея „Децата на земята“.

Ваня Ламбрева: Желая на всички деца да са градивни, позитивни и да носят светлината, и да продължават да пазят България както тези тук, защото това са деца избрани от цяла България и които са допринесли за своя град.

В първия кръг ученици на възраст от 12 до 16 години трябваше да рисуват по темата „Земя на децата“, а във втория участваха в различни спортни състезания.

Днес Българският червен кръст продължи с подкрепата си за деца, пострадали при пътни инциденти. Общо 23 деца и техните семейства от цялата страна ще бъдат подпомогнати от Фонда през първите шест месеца на 2019 г.

Мария Ботева, инспектор: Днес бяха дадени такива помощи на деца или техните родители, тъй като някои от дечицата не можаха да дойдат предвид травмите си, да могат да бъдат подпомогнати макар и с по малко средства, но да бъдат подпомогнати.

Децата се запознаха с правилата на движение и как да се пресичат безопасно. Организатори на инициативата SOS "Спри, спаси дете!" са Българския червен кръст и главна дирекция "Национална полиция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 20-и път Албена е домакин на републиканските състезания „Млад огренеборец“
За 20-и път Албена е домакин на републиканските състезания „Млад огренеборец“
Дискусия за превенция на социалнозначимите заболявания събра лекари и журналисти
Дискусия за превенция на социалнозначимите заболявания събра лекари и журналисти