НОВИНИ

Ральо Ралев е обвинен за искане на 60 хил. лв. подкуп и търговия с влияние

Кметът на пловдивския район Северен е обвинен за искане на 60 хиляди лева подкуп и търговия с влияние. Като обвиняем за помагач на Ральо Ралев е привлечен посредника в искането и получаването на подкупа. Зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че сигнал за корупционната афера е подаден в начолото на годината до министър-председателя. Прокуратурата ще поиска Ралев и посредника за останат за постоянно в ареста.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:01, 01.06.2019
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Разплитането на корупционната афера в район „Северен“ в Пловдив започва в началото на годината. Строителен предприемач подал сигнал до министър-председателя, че кметът на района Ральо Ралев иска подкуп, за да се издаде разрешително за строеж на 4-5 етажна жилищна сграда.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: След това тази да я наречем "жалба", която е входирана в Министерски съвет е изпратена по компетентност от министър-председателя г-н Борисов на КПКОНПИ.

Първоначално през декември 2018 г. фирмата поела строителния надзор по проекта внася документите в пловдивдския район „Северен“. Правомощие да издаде разрешително има само главният архитект на района.

Той е направил забележки по проекта и в законовия срок са направени корекции. Тогава одобрението, както и разрешителното за строеж са били подготвени.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Кметът по една или друга причина, мотивиран от различни неща, които ще бъдат обсъждани в хода на производството, взима проекта физически, документите, в собствения си кабинет.
;

Кметът няма никакви правомощия по случая и прибирането на проекта от негова страна е незаконно. Строителният предприемач търси отговор за отказа да се издаде разрешително и отива на среща с Ральо Ралев.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Кметът казва, че него го няма в цялата схема, ако цитирам правилно хубаво си пие кафето и ракията с някои други хора, но не и с него.

По този начин предприемачът е притиснат в ъгъла. Той или трябва да изпълни договора за строителство, който има със собствениците на терени или трябва да плати обезщетение, което ще го доведе до фалит. Строителят и фирмата надзорник започват да разговарят с архитектите в района и от всички получават един и същ отговор, че допълнителната такса за получаване на документите зависи от разгърнатата площ на строежа и изчислената печалба.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Сумата е 60 хил. лв., за да може да бъде одобрен проекта.
;

Тогава предприемачът е свързан с посредника, който е задържан и обвинен като помагач на Ралев в корупционната афера.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Твърди се в един от многобройните разговори, че този човек, който го наричаме "посредник" е много сериозен, че всички кметове в Пловдив му ходят на гости, той има някакъв бизнес в Гърция. Има къща в Гърция и всички кметове в Пловдив му ходят на гости. Дали е вярно или е е обект на проверка в производството.

Според информация на „По света и у нас“ посредникът е Иван Делевски. Той обяснил на предприемача, че проблемът му ще бъде решен. За целта трябвало да подпишат договор с който Делевски да изгради строителен склад.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Не се ли сещаш защо, ако такъв договор имаше Иванчева, тя щеше да се отърве. Идеята е като имаш такъв договор и дадеш 60 хиляди лева, това да е капарото, това му е обяснено и след това се разваля договора по вина на нашия човек и капарото остава в съответния посредник.

Кметът Ральо Ралев настоявал първо да се плати, а след това да се даде разрешителното за строежа. В четвъртък преди ареста предприемачът, придружаван от Делевски трябвало да обиколи обменни бюра в Пловдив и да смени парите, които носи. В последния момент посредникът се отказал от тази обиколка и така е задържан с белязаните банкноти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девет души от задържаните при спецакцията в Монтана остават в ареста
Девет души от задържаните при спецакцията в Монтана остават в ареста
Нападателят от Вирджиния е 40-годишен общински служител
Нападателят от Вирджиния е 40-годишен общински служител