НОВИНИ

България и Унгария със съвместен фонд в подкрепа на стартиращи компании

Създаването на съвместен фонд между Българската банка за развитие и Ексимбанк за подкрепа на стартиращи компании, договориха днес министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Те участваха в първото заседание на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между двете държави, на която бяха подписани меморандуми за сътрудничество.

Николай Минков
от Николай Минков
15:27, 03.11.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Пред журналисти Караниколов обясни, че първоначалният бюджет на фонда ще бъде от 200 млн. евро.

Емил Караниколов-министър на икономиката: Поехме ангажимент от наша страна веднага да се свържат представителите на двете банки и да започнат разговори. Тъй че нека да видим те докъде ще стигнат. След това ще искаме резултати от тях, но нека да направят поне първа среща да се види за какво става въпрос.

Министърът на външните работи на Унгария уточни, че Ексимбанк създава рамков кредит в подкрепа на бизнеса от двете държави.

Петер Сиярто - министър на външните работи и търговията на Унгария: Ексимбанк-Унгария открива рамков кредит от 510 млн. евро, от който могат да се възползват стартиращи компании в сферата на земеделието и туризма в България и Унгария.

Милирад и 300 млн. евро е бил стокообменът между двете държави за миналата година, а само през първите шест месеца на тази година той вече надхвърля 1 милиард.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в село Ливада заради очакваните помощи след наводнението
Напрежение в село Ливада заради очакваните помощи след наводнението
Съединените щати отчетоха 17-годишен минимум в безработицата
Съединените щати отчетоха 17-годишен минимум в безработицата