НОВИНИ

Договорът за добросъседство между България и Македония

Македонското правителство е подложено на тежък натиск от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и свързаните с нея медии по отношение на подготовката на договора за добросъседство с България. Близки до партията на Никола Груевски медии публикуваха информация, че подписването на документа ще се отложи и няма да е на 2 август, както се договориха в София премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. В събота и неделя се очаква да се проведе нов кръг от преговори по спорните моменти. С коментари гости в студиото на "Денят започва" бяха Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика и Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 07.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
Весела Чернева, директор на Европейски съвет по външна политика: Груевски има контрол върху мнозинството от македонските медии и това е неговият начин да попречи на Македония да направи една стъпка напред от международната изолация, в която в крайна сметка той я постави след почти 10-годишно управление. Заев трябва да разреше своите проблеми със съседите, за да може да регистрира някакъв напредък и очевидно договорът с България е първата стъпка. Така че това е и логичната цел на атаката на Груевски срещу него. За мен това е вътрешнополитическа интрига.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения: Когато през 2008 година обсъждахме идеята за договор, подготвихме текста и връчихме проекта на Македония ние имахме предвид поне три обстоятелства. Първото, че този договор ще бъде в интерес на България. Второто, че той ще бъде необходим на република Македония. И трето, че неговото подписване няма да бъде нито просто, нито лесно, нито бързо. От тази гледна точка няма изненада от това, което се случва в момента и още повече, че първата реакция на тогавашното македонско правителство беше то да остави изобщо идеята за договор без последствие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: В интерес на България са добросъседските отношения на Балканите
Плевнелиев: В интерес на България са добросъседските отношения на Балканите
АПИ: Въпреки ограничението по Тракия, коли са се движили с по-висока скорост
АПИ: Въпреки ограничението по "Тракия", коли са се движили с по-висока скорост