Договорът за добросъседство между България и Македония

Македонското правителство е подложено на тежък натиск от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и свързаните с нея медии по отношение на подготовката на договора за добросъседство с България. Близки до партията на Никола Груевски медии публикуваха информация, че подписването на документа ще се отложи и няма да е на 2 август, както се договориха в София премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. В събота и неделя се очаква да се проведе нов кръг от преговори по спорните моменти. С коментари гости в студиото на "Денят започва" бяха Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика и Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения.

от БНТ
08:45, 07.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
Весела Чернева, директор на Европейски съвет по външна политика: Груевски има контрол върху мнозинството от македонските медии и това е неговият начин да попречи на Македония да направи една стъпка напред от международната изолация, в която в крайна сметка той я постави след почти 10-годишно управление. Заев трябва да разреше своите проблеми със съседите, за да може да регистрира някакъв напредък и очевидно договорът с България е първата стъпка. Така че това е и логичната цел на атаката на Груевски срещу него. За мен това е вътрешнополитическа интрига.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения: Когато през 2008 година обсъждахме идеята за договор, подготвихме текста и връчихме проекта на Македония ние имахме предвид поне три обстоятелства. Първото, че този договор ще бъде в интерес на България. Второто, че той ще бъде необходим на република Македония. И трето, че неговото подписване няма да бъде нито просто, нито лесно, нито бързо. От тази гледна точка няма изненада от това, което се случва в момента и още повече, че първата реакция на тогавашното македонско правителство беше то да остави изобщо идеята за договор без последствие.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: В интерес на България са добросъседските отношения на Балканите
Плевнелиев: В интерес на България са добросъседските отношения на Балканите
АПИ: Въпреки ограничението по Тракия, коли са се движили с по-висока скорост
АПИ: Въпреки ограничението по "Тракия", коли са се движили с по-висока скорост