НОВИНИ

Доклад: Градската среда у нас остава неподходяща за хора с увреждания

Градската среда у нас остава неподходяща за хора с увреждания. Това е заключението на Комисията за защита от дискриминация след проверки в цялата страна. Според изготвения доклад това е общонационален проблем, който не позволява на всички българи да се развиват при равни условия. Следва поглед към статистиката и статистиката, видяна през очите на потърпевшите.

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:19, 02.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Пътят, извървян в първо лице единствено число, се оказва по-труден. Банки, застрахователни дружества, държавни и общински институции са абсолютно недостъпни за Петко.

Петко Сталинчев: В града е абсурд просто.

От 538 проверени обекта в цялата страна само 60 са достъпни. Останалите 487 не могат да бъдат използвани от хората с различни увреждания. Следователно са дискриминационни. За тях комисията е образувала преписки. Най-много са те за София, Ловеч, Варна и Бургас. Предвижда се санкциите за недостъпен обект да стигат до 20 000 лв. Все още обаче няма влязло в сила решение.

Петър Кичашки: Този проблем не може да се реши с магическа пръчица, но ние сме направили, каквото зависи от нас, да тръгнем по този дълъг път.

За Петко пътят е такъв от години насам. А неговото броене на недостъпните места прави картината по-страшна. Трудностите са на всеки тротоар. Всяка банка. Всеки магазин. Дори всяка аптека. Помощните релси там стоят, но не помагат.

Петко Сталинчев: Това е да изкачиш Мусала, въпреки че за мен беше по-лесно да изкача Мусала отколкото да изкача тези релси.

Когато иска да гласува на изборите, Петко отново среща уж помощните релси. На всички избори от пет години насам.

А един от столовете в Студентски град също се оказва недостъпен.

Комисията напомня, че това е само началният етап на броенето. И кани гражданите да се включат в него чрез свои сигнали. За да може действителността да стане приемлива не само на доклад. Червеният код да бъде свален. А невидимите проблеми да получат видими решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов за референдума в Македония
Бойко Борисов за референдума в Македония
Майките на деца с увреждания излязоха на национален протест
Майките на деца с увреждания излязоха на национален протест