НОВИНИ

​Светът отбелязва Годината на Махатма Ганди

Той е признат за една от трите най-влиятелни личности на Второто хилядолетие. Поводът е 150 години от рождението му, които се навършват на 2 октомври 2019 година. За това вече 11 години тази дата е Световен ден на Ненасилието. С тържествен ритуал пред новооткрития паметник на Махатма Ганди в Южния парк започна отбелязването на рождения му ден у нас. Като част от честванията след около час ще има и триизмерно светлинно шоу на площад "Света Неделя."

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:27, 02.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Махатма Ганди. Духовен водач не само в Индия. От неговата философия може да се учи целият свят. Той вдъхновява не само обикновените хора, но и велики лидери като Нелсън Мандела и Мартин Лутър Кинг.

Н. Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България: Той се е преборил с най-силната колониална империя в света по негово време изцяло с ненасилствени методи. Успял е да превърне политически невъобразимото в политически неизбежното. Въпреки крехката му фигура, той е имал непобедима воля и умение да поведе милиони със себе си.

Махатма Ганди е човек с позиция на духовен водач и стремеж към мир. Това му помага и по пътя към успешната революция. Няма друго оръжие, освен любовта. Така е извоювал по мирен път Независимостта на Съвременна Индия.

Иван Русев, скулптор на паметника: Този паметник от днес "Денят на Махатма Ганди" започва да живее свой собствен живот. Вече и поколенията ще могат да се срещат и да контактуват и много лесно да разберат коя е тази голяма личност.

Силата на любовта и разбирането срещу омразата и невежеството. Това е посланието, което ни оставя Махатма Ганди. Послание, което трябва да си припомняме и днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът на майките на деца с увреждания блокира движението по „Орлов мост“
Протестът на майките на деца с увреждания блокира движението по „Орлов мост“
Повече пари за хората с увреждания в следващия бюджет
Повече пари за хората с увреждания в следващия бюджет