НОВИНИ

Ново протестно шествие на майките на деца с увреждания

Майките на деца с увреждания излизат на пореден протест в цялата страна под надслов „Системата ни убива - Системата е блокирала“. Този път ще изразят недоволството си с протестно шествие.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:02, 02.10.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Според протестиращите връщането на законопроекта е „тупкане на топката“. Събрали са се не само хора, които са пряко засегнати от въпроса, но и хора от гражданското общество. Според тях законопроектът трябва да бъде приет незабавно.

Законопроектът беше върнат за преразглеждане заради противоречие между исканията на протестиращите и становища от няколко министерства. От него бяха премахнати основни искания на майките, за които те преговаряха цяло лято. Най-много натежало становището на финансовото ведомство. След като и майките, и национално представителните организации, и омбудсманът Мая Манолова се възпротивиха, социалният министър Бисер Петков обеща до другата седмица законът да бъде преработен.

;

А ето какви са очакванията и коментарите на майките:

Ние си държим на тези закони, които искаме да получим за децата. За чуждата помощ, след 18 за някаква парична сума, за центровете. Те ни обещаха, но нищо не направиха.
Аз искам да работя, но аз не мога - самотна майка съм. Не мога да работя. Да му се назначи асистент, но не за 4 часа, защото за 4 часа нищо не правим. Асистент, който за 8 часа да се занимава с него. През това време аз да мога да работя и да се чувствам човек.
;

Освен в столицата, протести има още в 12 града в цялата страна, сред които Бургас, Варна, Пловдив и Радомир.

Припомняме, че майките на деца с увреждания протестират вече четири месеца. Те бяха дали краен срок на парламента да гласува три законопроекта за хората с увреждания до 1 октомври, вчера. И тъй като депутатите все още не са гласували нито един, майките смениха начина на протест. Те са категорични, че няма да спрат докато не видят реална социална реформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече пари за хората с увреждания в следващия бюджет
Повече пари за хората с увреждания в следващия бюджет
Без привилегии за европейците във Великобритания след Брекзит
Без привилегии за европейците във Великобритания след Брекзит