Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кучетата в паника от пиратките на Нова година

По време на новогодишните празници зачестяват случаите на загубени кучета, предупреждават от организацията "Четири лапи". Гърмежите на Нова година предизвикват стрес при животните и затова кучетата могат лесно да се дезориентират и панически да побягнат в непозната посока. Специалистите съветват да разхождате кучетата си само вързани, а на Нова година в полунощ да им осигурите скривалище и по възможност да сте до тях, за да ги успокоите.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:48, 28.12.2018
5675
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В новогодишната нощ, докато всички се забавляват, домашните любимци изпадат буквално в ужас и паника от гърмежите навън. Повечето треперят и дори най-големите имат нужда от прегръдка за успокоение. По-малките дори се крият в хладилника.

Явор Гечев, "Четири лапи": Когато някъде гръмне пиратка или фойерверка, животното не го очаква това нещо, то изпада в стрес, в паника, първата реакция инстинктивно е да избяга от това място, независимо, че собственикът е наблизо.

Ако кучето ви много се страхува от гърмежите, можете да му осигурите скривалище.

Явор Гечев, "Четири лапи": Някои хора го правят това в транспортни клетки, под дивана, под леглото, някъде, където животното да се чувства на сигурно място.

Миналата година стопаните на Бокси, дори са го завели на Витоша, за да не се стресира от гърмежите.

Каролина Калибацева, собственичка на Бокси: Това наистина е един много неприятен момент, един пълен час, в който кучето е буквално като в ступор, трепери, чуди се в кой ъгъл да се свие да се сгуши в нас.

Според Каролина пиратките на Нова година са излишни и безшумните фойерверки са единственото разумно решение за празника. А ако и вашето куче се стресира от шумотевицата на Нова година, можете да му приложите релаксираща техника, като го увиете с шал.

За тежки случаи, дори се продават антистрес медикаменти за кучета. Ако все пак излезете на разходка, не пропукайте светлоотразителна каишка и чип. Те гарантират по-бързо намиране.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Скандал около задгранични пътувания на бившия сътрудник на Макрон - Бенала
Скандал около задгранични пътувания на бившия сътрудник на Макрон - Бенала
Рекордни жеги за Нова година в Австралия, жесток студ скова САЩ
Рекордни жеги за Нова година в Австралия, жесток студ скова САЩ