НОВИНИ

Доналд Туск разкри позициите на ЕС относно Брекзит

Чернова с насоки за преговорите по развода между Брюксел и Лондон представи председателят на Европейския съвет - Доналд Туск. С документа ще се запознаят оставащите в голямото европейско семейство държави, той задава тона на разговорите през следващите две години между Евросъюза и Великобритания.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:56, 31.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Доналд Туск спази обещанието си и в рамките на 48 часа след официалното писмо, с което Великобритания заяви желанието си да напусне Европейския съюз, представи общи насоки по преговорния процес.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Наше задължение е да минимизираме несигурността и разрива, който ще настъпи за нашите граждани, бизнеси и останалите държави-членки, причинени от решението на Великобритания да се оттегли от Европейския съюз. Както вече споменах, същността е да се контролират щетите.

Европейските лидери явно са се споразумели и Доналд Туск заяви, че желанието на Лондон за паралелни разговори за сделката за излизане и търговските отношения е възможно. Черновата включва общи принципи, както и някои детайли за структурата на преговорите, които Брюксел иска да води.

Първите няколко месеца са предвидени за конкретни стъпки по напускането на Острова. Следва период, в който ще се договарят търговските връзки между двете страни, и трети, последен, но и най-тежък етап - преходът между пълноправно членство и изцяло новата, бъдеща връзка.

Приоритет, според европейските лидери е осигуряването на правата на европейските граждани във Великобритания. Гарантирането на статута на британците в Европа беше посочен и от Лондон като основен моментът в преговорите.

И не на последно място е финансовата част на развода, която според Брюксел възлиза на около 60 милиард евро. Експерти и анализатори обаче посочват, че преговорният процес вероятно ще бъде забавен от предстоящите сериозно политически събития на Стария континент - изборите във Франция и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Русе изпитва глад за работна ръка
Община Русе изпитва глад за работна ръка
Бомбена експлозия в пакистанския град Парачинар
Бомбена експлозия в пакистанския град Парачинар