НОВИНИ

За пътя от униформата до расото

Бивш криминален полицай от Лясковец решава да стане свещеник, след като два пъти се разминава на косъм от смъртта. Днес отец Богдан Арабаджиев е на 72 години и служи в храма „Св. Никола“ в родния си град, но наред с това никога няма да забрави и дългите, опасни и рисковани години в системата на МВР.

bnt avatar logo
от БНТ
10:49, 31.03.2017
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Историята на отец Богдан като криминален полицай Арабаджиев започва в далечната 1968 година. Тогава свещеникът получил възможност да започне работа в областната дирекция на МВР във Велико Търново, тъй като преди това е служил в армията.

„Отначало бях водач на следово куче, но тъй като ефективността беше нищожна и тази бройка се закри. Останах си в криминална служба и служех в нея 31 години непрекъснато. Аз не съжалявам и се гордея, защото ние там в криминална служба всеки ден се сблъскваме с нещастието на хората и се опитваме да помагаме доколкото можем и да намалим, и да ограничим престъпността и го правехме успешно“, разказа отец Богдан.

Освен криминалист, той е бил експерт в лаборатория и барета в спец отряда за борба с тероризма в продължение на 14 години. И до днес си спомня редица сериозни и опасни операции, една от които е срещу сериен убиец със седем извършени престъпления, който в последствие се барикадирал с пушка в гората. Първият случай, при който отецът е на косъм от смъртта обаче е по време на кражба в Горна Оряховица.

Отидох, застанах до него и си показах служебната карта пред очите му и му казах „Полицай съм, върни сега това, което открадна на мястото му!“ и отминах малко по-надолу и в един момент някой ме дръпна за рамото и докато се обърна с бокс дялна ме тук и ми счупи носа в основата. Паднах долу, някаква светкавица блясна в главата ми и то почна да ме налага отгоре с юмруци. След това в болницата четири часа операция наместваха ми костите“, каза отец Богдан.

Вторият е през 1996 година, когато екипът му получил сигнал за извършване на кражба във Велико Търново. Тогава свещеникът бил ударен с тежък предмет в гърба и изгубил съзнание.

„Почна да расте някакъв тумор на гърба ми, изрязаха го един път в онкото, втори път в онкото, но на третата операция във Военна болница, не знам какво са правили, изпаднал съм в клинична смърт. Накрая като ме изписваха и жената подполковник, лекар, която оформя документите и епикризата тя каза какво видя сега на оня свят. А то беше как да го кажа някой нещо говореше и аз долу-горе разбрах едни думи така бегло „този ще ми служи!“ и като че ли някой ме хвана и ме дръпна изведнъж“, спомня си свещеника.

След този случай, отец Богдан продължил да служи в МВР, но споделя, че тогава нещо се променило в него. Станал по-милостив и започнал да помага в една от местните църкви в Лясковец. И така до пенсионирането си през 1999 година, когато решил окончателно да стане свещеник.

„При мен вярата не е инцидентна, тя си е имало винаги в мен, баба ми е била вярваща, а прабаба ми е имала една стая, в която е имала параклис. Работата на полицая и на свещеника е долу-горе еднотипна. Тази професия на полицая е благословена от Бога - тя трябва да осигури физическото спокойствие на хората, свещеникът има задължението и функциите да се грижи за духовното състояние и спокойствие на хората“, смята отец Богдан.

За вярна служба в системата на МВР е получил четири медала. Споделя, че днес щастието му е службата в храма „Св. Никола“ в Лясковец и пожелава на хората преди всичко да бъдат човечни, защото вярва, че доброто ще спаси света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте премиерата на видеото към песента на Кристиан Костов за Евровизия
Вижте премиерата на видеото към песента на Кристиан Костов за Евровизия
Преференциална карта за пътуване във Варна
Преференциална карта за пътуване във Варна