НОВИНИ

Допълнителни мерки за сигурност в пограничните райони на Малко Търново

Допълнителни мерки за сигурност в пограничните райони на Малко Търново. Това ще обсъдят днес главният секретар на МВР Георги Костов, ръководни служители от „Гранична полиция" и кметове на населените места до границата ни с Турция. Този месец органите на реда отчитат повишение на мигрантския наплив спрямо юли. Александър Марков и операторът Владимир Богдански тръгнаха по пътеките, през които минават трафикантите

Александър Марков
от Александър Марков
06:59, 19.08.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Това е село Маточина, на по-малко от километър от българо-турската граница. Това село, заедно с други две - Щит и Сладун, са трите критични точки по българо-турската граница - равноотдалечени от Свиленград и Лесово. Заради равнинния терен нелегалните опити за преминаване на границата тук са най-големи.

Мигрантите често влизат в селото. Търсят храна и вода. И упътване - как да стигнат до Харманли, разказват местните.

Оградата по границата с Турция на места също не е пречка за мигрантите.

Най-достъпните местности за преминаване до Маточина са по поречието на река Тунджа.

Заради оградата мигрантите все по-често се насочват от зелена граница към влизане в България, укрити в ТИР-ове, разказват от Гранична полиция.

Комисар Стоян Манджаджиев, зам.-дир. на РД "ГП-Елхово": Има такава известна тенденция. В резултат на взетите мерки по зелена граница, както виждате и случая от снощи, тези мерки така карата нарушителите да се насочват към ГКПП-та. Тоест укриват се в товарни автомобили, а така също и в леки. Характерно за тези случаи е, че лицата са задържани в товарни автомобили, укрити в междуосията.

Статистиката на ГП показва, че за първите две седмици на август са арестувани 309 души, 46 от тях са обвинени в каналджийство и превозване на мигранти във вътрешността на страната. Тук, около село Маточина, една от основните местности, през които мигрантите най-често минават, е по поречието на река Тунджа, където е и преградното съоръжение, видеонаблюдението, а и денонощните патрули.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Атина разглеждат молбите за убежище на осемте турски военни
В Атина разглеждат молбите за убежище на осемте турски военни
Юсеин Болт спечели 8-и златен медал от Олимпиадата в Рио
Юсеин Болт спечели 8-и златен медал от Олимпиадата в Рио