НОВИНИ

Доц. Веселин Методиев: В общество ни няма съгласие за много моменти от миналото

В студиото на „Панорама“ историкът и бивш министър на образованието доц. д-р Веселин Методиев отбеляза, че в българското общество няма съгласие за много моменти от миналото, като това отчасти се дължи на времето, когато историята е служела на политиката. За един историк се иска много кураж да държи политиката на една ръка разстояние, допълни той.

bnt avatar logo
от БНТ
21:49, 16.03.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Историята не ни служи да се караме, а да се опитваме да се оглеждаме в настоящето, заяви Веселин Методиев. Обществото се вълнува обаче от днешния ден, в което постоянно рефлектира историята, допълни той.

За Русия и Турция той каза, че според историческия поглед те са стари империи, но такива като тях има много.

доц. д-р Веселин Методиев, историк: Има една деменция, която обхваща лидерите. Това се случва от Античността досега. Забравяш, че вече не си император.

В Европа познаваме такива последствия от последния век, допълни той.

;

Според доц. Методиев отказът от българската империя е направен през Възраждането. По думите му, тогава дейците на обществото са решили, че искат да правят модерна, европейска държава по онова, което са чували от Джузепе Мацини или са чували за Америка по онова време.

доц. д-р Веселин Методиев, историк: Ботев, Левски, Каравелов, Раковски - не воюват с империята, за да направят своя. Искат да направят една модерна държава.

В нашето общество няма съгласие за много моменти от миналото, заяви доц. Методиев. За това има много обяснения - историята е служила на политиката и трудно се отърсва от тези стереотипи. По думите му един историк трябва да има много кураж, за да не се повлия от политиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отношението на руснаците към Путин и повлия ли им скандалът „Скрипал“?
Отношението на руснаците към Путин и повлия ли им скандалът „Скрипал“?
САЩ търсят подкрепа в Европа за  предоговаряне на ядрената сделка с Иран
САЩ търсят подкрепа в Европа за предоговаряне на ядрената сделка с Иран