НОВИНИ

Започна фестивалът на българското кино в Прага

С голям интерес снощи започна фестивалът на българското кино в Прага. Събитието е ежегодно и се организира от Българския културен институт и Посолството на България в Чехия, с подкрепата на Националния филмов център. Още от специалните ни пратеници Анна Ангелова и оператора Станислав Ангелов.

bnt avatar logo
от Анна Ангелова
21:10, 16.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Десет филма за десетия фестивал на българското кино в Прага. Юбилейното издание представя едни от най-награждаваните и харесвани заглавия. По традиция прожекциите са в кино "Луцерна", което в превод означава "фенер". Салонът е по проект на дядото на Вацлав Хавел и работи без прекъсване близо 110 години. Една малка част от тях са свързани и с България.

Лъчезар Петков- посланик на България в Чехия: Това, което на мен ми доставя най-голямо удовлетворение, е, че всяка вечер тук залата реално е пълна с чехи и нека да подчертая - с млади чехи, което е изключително показателно за интереса на младата публика към новото българско кино.

Киномаратонът започна с прожекция на филма "Вездесъщият", а утре продължава с копродукцията на БНТ- "Възвишение" - най-гледаният български филм за последните 7 години. Освен прожекциите за публиката, са предвидени срещи с режисьори, актьори, сценаристи и продуценти.

-Аз съм тук за първи път, покани ме моя приятелка от България. Атмосферата не е официозна, а много прителска и е хубаво, че така можем да научим повече и за българската култура.

- Говори се напоследък доста за румънското кино, надявам се така започне да се говори и за българското ново кино.

-За чешкия зрител това е една ценна възможност да открие българското кино, защото то не се разпространява тук в Чехия. Фестивалът е като малък оазис на фона на останалите събития.

-Следващия път ще доведа и мъжа си, мисля че има какво да научи.

И така със светли мисли и добро настроение посрещнахме празника на българското кино в Прага. Тази година негов символ е кукерът- а вярването е, че колкото по-шумни са кукерите, толкова по-сигурно е, че ще прогонят злите сили. И дано това се случи... поне в българското кино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова лазерна мобилна камера засича скоростта на автомобилите в Пловдив
Нова лазерна мобилна камера засича скоростта на автомобилите в Пловдив
11 души пострадаха при повреда на лифт в Грузия
11 души пострадаха при повреда на лифт в Грузия