НОВИНИ

Драматична остава обстановката в Бургаско

Нашият репортер Николай Минков се намира в едно от най-пострадалите от наводненията села в Бургаска област - с. Равнец. Вижте във видеото какво видя той по пътя на бедствието и какви според хората в областта са възможните причини за наводненията.

Николай Минков
от Николай Минков
15:56, 25.10.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Намирам се пред мостово съоръжение в с. Равнец, на което приливната вълна снощи буквално е отнесла страничните прегради. Бях свидетел на преобърнати коли, наноси от порядъка на над половин метър, които са затлачили улици и подходи към къщи. Изключителна човешка трагедия. Екипи на пожарната отводняват там, където могат да стигнат. Булдозери се опитват да премахнат наносите. В същото време в селото пристигна и жандармерия, която да охранява домовете, които са напуснати от жителите, за да ги предпази от мародерство.

Всички, с които успях да говоря днес следобед, са категорични, че причината за това бедствие не са само обилните валежи, които 16-и час продължават в Бургаско, а това, че без разрешение хора, които отговарят за микроязовирите, са ги изпускали през нощта, за да не бъдат разрушени техните диги. Става въпрос за малки каскадни язовири от порядъка на 50 000 кубически метра, които по принцип не биха довели до една приливна вълна, но когато всичките тези 7 бъдат пуснати, от техните води с натрупване се получава висока вълна.

Така казват хората, но какво е мнението на специалистите?

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: За щастие се отича водата, поне по тези места, които минахме на територията на община Камено. Няма тези обем, който имаше сутринта. От 3-4 часа сме на терен. Следим какво е положението. Опитахме се да помогнем на хората. Благодарности към пожарникарите и всички, които бяха на място. За съжаление водната стихия е огромна. Над 180 литра на квадратен метър, които са паднали в рамките на два часа. Видяхме много обърнати коли, къщи наводнени, разрушени. Една от къщите беше цялата 50-60 кв метра от основата, преместена няколко метра в страни.


;

Пострадалите хора в момента се нуждаят от електричество, хляб и незабавно разчистване на наносите и отводняване на от техните домове, за да могат да се върнат в най-близко време. Най-притеснителното е, че дъждът продължава да вали и се усилва студеният вятър.

Вижте във видеото как прекараха нощта жителите на друго бургаско село - Черни връх, не по-малко пострадало от Равнец.

МВР предостави кадри от хеликоптер, които показват размера на наводненията. Вижте ги:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По разпореждане на премиера Борисов министри пътуват към бедстващите райони
По разпореждане на премиера Борисов министри пътуват към бедстващите райони
Отвориха оферта за придобиване на нов боен кораб
Отвориха оферта за придобиване на нов боен кораб