НОВИНИ

Депутатите обсъждат проектите на кабинета и на БСП за антикорупционния закон

Парламентът обсъжда проектите на правителството и на БСП за антикорупцинен закон. Проектите се различават основно по това кой да назначава шефа на новия антикорупционен орган и какви да са функциите му.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:11, 25.10.2017 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

И управляващи, и опозиция са единодушви, че трябва да има борба с корупцията, те обаче са на различно мнение как да се случва това. Едно от основните различия между двата проекта е за начина на избиране на председател на бъдещия антикорупционен орган. Управляващите предлагат той да се избира от парламента, а БСП предага той да се избира от президента. Другото основно различие е за функциите на новия орган. БСП предлага той да има разследващи функции, а управляващите - административни.

Темата за новия антикорупционен орган беше обсъждана и на заседанието на КСНС при президента. И там обаче не беше постигнато съгласие по двете основни различия.

Вижте още от дебатите в парламента днес:

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Комисията е колективен орган, състои се от 5 членове, председателят се избира от НС, по негово предложение се избира зам-.председателят и останалите 3-ма членове. Независимостта на комисията е осигурена чрез предложените принципи и процедури за нейното структуриране, като в същото време са налице гаранции за прозрачност, отчетност, публичност на нейната дейност.
Филип Попов - секретар на ПГ "БСП за България": Органът, който ще се бори с корупцията следва да е максимално откъснат, защитен, независим от изпълнителната власт. В закона на МС това не е така, защото те на практика предлагат мнозинството, което ги е избрало и ги поддържа, да им избере и контрольор. Резултатите от тази работа мога да обобщя с аферата "Тефтерчето Златанов".
Явор Нотев - зам.-председател на НС, ОП: Ще подкрепим законопроекта, внесен от МС, по силата на убеждението ни, че така или иначе моментът да се заяви воля за борба с корупцията, е настъпил. Само че едното зло не може да бъде преодоляно с въвеждане на рискове за сигурността, за правата на българските граждани, което е само по себе си може би дори по-голямо зло.
Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС: Ще получите нашата подкрепа и нека да направим един добър закон. И колеги от ГЕРБ, това е добра крачка към връщане на нормалността. Обаче от вас се очаква да направите по-голямата, за да върнете България към европейския път, просто изхвърлете националистите от властта.
Веселин Марешки - зам.-председател на НС, ВОЛЯ: Ние няма да подкрепим създаването на поредния ялов, безплоден орган, без значение от кого е назначен шефът му.

Дебатът в пленарната зала продължава. Очакванията са да бъде одобрен само проектът на управляващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Втори ден без тренировъчни полети в авиобаза Граф Игнатиево
​Втори ден без тренировъчни полети в авиобаза "Граф Игнатиево"
Остава усложнена обстановката в Бургаска област
Остава усложнена обстановката в Бургаска област