НОВИНИ

​Втори ден без тренировъчни полети в авиобаза "Граф Игнатиево"

Втори ден няма да има тренировъчни полети в авиобаза "Граф Игнатиево". Летците отказаха вчера масово да се качат на изтребителите с аргумента, че не се чувстват подготвени заради недостатъчния нальот и проблемите с авиационната техника. Предстоят разговори между командването на военното формирование и летателния състав.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Димитър Димитров
12:19, 25.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Пилотите не летят със същите мотиви, с които и вчера, защото не се чувстват спокойни и сигурни в авиационната техника в самолетите МиГ-29, които са много стари. След срещата в София те са били информирани тази сутрин за решенията, които Министерството на отбраната и Командването на военните сили взима за решаване на проблема, но въпреки това останаха и днес на земята. Ситуацията трябва да намери своето решение и то ще се търси с представители на Министерството на отбраната и комисията по отбрана в НС, защото тази среща е абсолютна наложителна.

Решението на въпроса ще започне с интегрирането на новодоставените двигатели МиГ - 20 за машините МиГ - 29. Със сигурност задачите, които авиобазата изпълнява по охрана на въздушното пространство и съвместната охрана с италианските военно-въздушни сили, се изпълняват по график.

Преди малко обаче стана ясно, че Военно-окръжна прокуратура в Пловдив е проверявала случаите с отказа на пилотите да изпълнят учебната програма и констатацията е, че няма отказ.

Няма данни личният състав на Авиобаза „Граф Игнатиево“ да е отказвал да изпълнява задачите си. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На 24 октомври 2017 г., Военноокръжният прокурор на Пловдив е получил от Регионална служба „Военна полиция“ - Пловдив докладна записка относно извършена проверка във Военно формирование - Авиобаза „Граф Игнатиево“. Повод за проверката са дали сигнали за възникнало напрежение сред летателния състав на авиобазата.

При проверката не е установено това да отговаря на действителното положение. Личният състав на авиобазата е изпълнявал задачите си. Няма данни за откази да се изпълняват такива задачи, както и за „бунт“ на летателния и технически състав. Материалите от проверката са докладвани на Военно-апелативния прокурор и на главния прокурор. До този момент не са установени каквито и да е данни за престъпление. Така няма основание за осъществяване на правомощията на Военната прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни за отказ от задължения на личния състав на авиобаза Граф Игнатиево
Няма данни за отказ от задължения на личния състав на авиобаза "Граф Игнатиево"
Депутатите обсъждат проектите на кабинета и на БСП за антикорупционния закон
Депутатите обсъждат проектите на кабинета и на БСП за антикорупционния закон