НОВИНИ

Държавата ще стимулира разкриването на работни места за хора с увреждания

За целта са предвидени над 4,5 млн. лв. до края на годината. Новата програма за заетост на хора с увреждания е одобрена и се очаква следващата седмица да бъде обнародвана в "Държавен вестник".

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:20, 16.06.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

53-годишният Боян е хладилен техник. Преди няколко години е диагностициран с чернодрбна цироза.

Боян Игнатов: Предишната работа бях напуснал, защото физическата ми възможност нямаше как да изпълнявам професията си. В интерес на истината дълго време не си търсех работа, бях регистриран в бюрото по труда.

Преди около 2 години оттам му предложили работа в специализирано предприятие за хора с увреждания, което се занимава с шивашки услуги.

Боян Игнатов: Съвсем случайно намерих това поприще и колегите ми дават да се развивам.

В предприятието работят още 14 души с увреждания, но имат проблеми с реализирането на продукцията.

Диана Гочева - управител на специализирано предприятие за хора с увреждания: В последната година сме на загуба. Ако тенденцията се запази, ще се наложи да се лишим, разбира се, и от хора.

В подобна ситуация са повечето специализирани предприятия за хора с увреждания. Предвижда се част от продукцията им да се изкупува от фирми, които не са изпълнили квотите за наемане на хора с увреждания и не искат да плащат компенсационна вноска.

Диана Гочева - управител на специализирано предприятие за хора с увреждания: Би ни решила проблема тази крачка.

Бизнесът твърди, че фирмите не могат да установят дали са изпълнили квотите за хора с увреждания, защото нямали достъп до регистрите на ТЕЛК.

Димитър Бранков - БСК: В не малка част от фирите вече са назначени и отдавна работят хора с увреждания, но работодателите нямат законово основание да изискват тази информация.
Любомира Аршинкова, Министерство на труда и социалната политика: Работодателите следва да преценят на база на информацията, която имат за трудовите договори на работниците и служителите, които работят при тях, дали имат такива работници или се налага да се разкриват допълнителни работни места.

До 10 000 лева за разкриване, приспособяване или оборудване на работно място, бизнесът може да получи по новата Национална програма за заетост на хора с увреждания.

Любомира Аршинкова, Министерство на труда и социалната политика: Ефектът, който търсим, е устойчивост на работното място, стабилни работни места.

Срокът, който работодателите имат да изпълнят квотите за тази година, изтича в края на месеца. През юли започват проверки на Главната инспекция по труда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британците: Борис Джонсън е най-силният кандидат за премиер
Британците: Борис Джонсън е най-силният кандидат за премиер
Разбиха група за контрабанден тютюн
Разбиха група за контрабанден тютюн