НОВИНИ

Държавата търси решение на проблема с дивото къмпингуване по Черноморието

Всеки летен сезон държавата и морските общини се сблъскват с един и същ проблем - дивото къмпингуване и последиците от него. Натрупаните сред природата отпадъци винаги остават грижа на общините, а в бюджета им средства за това няма. Събирането и извозването им е за сметка на жителите на тези населени места, които плащат такса "смет". Проблемите около дивото къмпингуване ще бъдат решени чрез промяна в три закона, които се очаква да бъдат внесени в Народното събрание през есента - Закона за туризма, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и Закона за устройство на територията.

bnt avatar logo
от БНТ
21:22, 20.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

През последните години все повече хора у нас предпочитат дивото къмпингуване през лятото край морето. Местата, където почиват, са труднодостъпни и там не са поставени нужния брой контейнери за смет. Бюджетите на повечето общини, на чиито територии се намират тези местности, са ограничени и не могат да поемат сметопочистването.

Красимира Анастасова, кмет на Община Долни чифлик: Почистването на тези нерегламентирани отпадъци са разходи за общината над 20 000 лв. за двата активни месеца юли и август. Това са средства, които са за сметка на нашите данъкоплатци.
Анастас Трендафилов, кмет на Община Бяла: Ние нямаме тази възможност да изчистим стотици или хиляди декари, които са замърсени.

Факт е, че държавата най-накрая обърна внимание и припозна този проблем като национален. Специалистите смятат, че решението е въвеждане на законодателни промени и регламент на къмпингуване. За момента такъв няма.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Това, което като общи положения ние изискваме, е къмпингуването да се осъществява само в регламентираните затова места.

Хората не вярват, че скоро къмпингуването ще бъде регулирано със закон.

Йордан Митаков: Ще има резултат, когато имат интерес. Те нямат интерес и затова нищо не се прави.
Христофор Ангелов: Регламентът трябва да бъде щадящ, да бъде в полза и на къмпингуващи, и на общините, и на хората.

Държавата обмисля вариант и да бъдат облекчени процедурите по изграждането на къмпинг. Така ще бъдат привлечени инвеститори, които искат да развиват къмпинг туризма у нас.

Повече по темата гледайте в предаването „Абсурдите с БНТ2“ тази вечер от 21:45.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на кадри в медицинския туризъм у нас
Недостиг на кадри в медицинския туризъм у нас
Прокуратурата влиза в Кинтекс и ВМЗ заради завишени цени на военна продукция
Прокуратурата влиза в "Кинтекс" и ВМЗ заради завишени цени на военна продукция