НОВИНИ

Държавата трябва да стимулира регионалните университети

Необходима е промяна в начина на финансиране на университетите у нас, както и в методиката, с която се определят квотите за държавна поръчка. Това заяви ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Пламен Илиев в навечерието на новата учебна година. Според него трябва да бъдат стимулирани регионалните университети, както и тези, които са се профилирали в определени сектори на образованието.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:10, 13.09.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Все по-малко са зрелостниците, които искат да продължат образованието си в България. Това е тенденция, която ще се запази през следващите 10 години, прогнозира проф. Илиев. Решението на проблема обаче не е в намаляването на квотите държавна поръчка за регионалните университети.

Проф. д-р Пламен Илиев – ректор на Икономически университет – Варна: “Две поредни години държавата ограничава поръчката с 20%. Например туризъм, ние имахме 190% търсене спрямо обявената държавна поръчка. Тоест 200 човека условно при 100 човека държавна поръчка. Ние ги върнахме.”

Проф. Илиев заяви, че е важно образованието да не се централизира, а да се стимулират регионалните университети. Това би оказало положително влияние и върху икономиката на университетските градове.

проф. д-р Пламен Илиев – ректор на Икономически университет – Варна: “В нашия университет в резултат на извършениет инвестиции, в резултат на една успешна програма на адаптация към новите демографски условия, ние в момента имаме преизпълнение на държавната поръчка с около 15 %.”

За да се справят с демографската вълна, университетите трябва да проявят гъвкавост, да инвестират в учебна база и добри преподаватели, както и да се адаптират към търсенето на пазара. Пример за това са двете нови специалности, които Икономическият университет предлага - „Съдебна администрация“ и „Маркетинг и бранд мениджмънт“. Те са разработени след консултации с представители на секторите, които ще обслужват и се радват на огромен интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има квота за български храни в големите търговски вериги
Няма да има квота за български храни в големите търговски вериги
Замърсяването с мазут достигна до близкото пристанище Пирея
Замърсяването с мазут достигна до близкото пристанище Пирея