НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха Закона за храните, приеха промени за такса "смет"

На два закона, пряко свързани с бита и начина ни на живот, посветиха днес повечето от времето си депутатите. Единият - Закон за храните, беше отхвърлен, другият - Закон за местни данъци и такси, беше приет на първо четене, и с него мнозинството гласува да бъде въведен принципът "Замърсителят плаща" при определянето на такса смет. Най-много дебати обаче имаше по Закона за храните. Как преминаха споровете - вижте в репортажа на Стоил Рошкев.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:00, 13.09.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Таксата за смет ще бъде определяна на основата на "количество битови отпадъци". Това гласува мнозинството с промените в Закона за местните данъци и такси. В момента тя се изчислява върху данъчната оценка на имота, без да се обвързва с реално генерираното количество боклук.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси, ГЕРБ: Таксата "битови отпадъци" не само че няма да бъде като цяло повишена, тя ще бъде намалена, когато се въведат принципите на това кои разходи трябва да бъдат вътре и тези разходи да бъдат отчитани и контролирани. Друг е въпросът по какъв начин тази такса "битови отпадъци" ще бъде разпределена. И на някой може да бъде намалена, на друг да бъде повишена.

С нововъведението "замърсителят плаща" се стимулира разделното събиране и едновременно с това е финансов стимул хората да намалят отпадъците, а общините да оптимизират разходите по събирането им, мотивираха се от ГЕРБ.

По-рано през деня мнозинството не се съгласи с мотивите на опозицията от БСП за промени в Закона за храните, изискващи големите хранителни вериги да продават повече стоки, произведени в България. И това стана повод за близо 2 часа остри спорове.

Драгомир Стойнев - зам.-председател на ПГ на "БСП за България": Искаме на потребителите да им е ясно, че там, където има наименованието "българско", означава, че основният продукт е произведен тук, в страната и основната суровина е българска. А не, както в момента някои правят, българско сирене с вносно сухо мляко от Полша.
Делян Добрев - депутат от ПГ на ГЕРБ: Така, както има санкции срещу Русия, срещу Северна Корея от западните държави по политически причини, вие всъщност с този законопроект предлагате ние сами да си въведем санкции - да кажем: ето сега тук само българско ще продаваме, както сега в Русия само руско се продава, щото никой друг не им продава, нали, заради санкциите, вие искате ние сами да си наложим ембарго. Това звучи абсолютно абсурдно.
Веселин Марешки - зам.-председател на НС, "ВОЛЯ": Ако вие сега, заради това, че през годините сте съсипали земеделските производители и месопреработватели и в момента няма българско производство, не може това да е доводът да не искаме да има.

БСП, ДПС, ВОЛЯ и 7 депутати от "Обединените патриоти" гласуваха "за" промените в Закона за храните. Със 7 повече обаче бяха гласовете, отхвърлящи поправките - 19 от ГЕРБ бяха против, а 71 се въздържаха, "въздържал се" гласуваха и 18 депутати от "Обединените патриоти", както и един независим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И в Добрич пожарникарите настояват за по-добро заплащане
И в Добрич пожарникарите настояват за по-добро заплащане
Притеснения на България за правата на малцинствата в Украйна да учат майчин език
Притеснения на България за правата на малцинствата в Украйна да учат майчин език