Нарушаван ли е правилникът за работа на Фонда за лечение на деца

Уволнената д-р Тинка Троева, която до преди дни беше директор на Фонда за лечение на деца, ще търси правата си в съда. Тя отхвърли обвиненията за нарушения при изпращането на бебе за лечение в Германия. Министърът на здравеопазването - проф. Николай Петров обаче е категоричен, че с това нарушение на д-р Троева чашата е преляла.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
18:20, 13.09.2017
Чете се за: 01:47 мин.
Животът

За нарушенията на бившата директорка за лечение на Фонда за деца вече е сигнализирана прокуратурата. Според здравното министерство причината за нейното освобождаване е системно нарушаване на правилника за работа, реда за издаване на определен формуляр и практиката да се изискват становища от медицински специалисти извън одобрения списък на експерти. Здравното министерство твърди, че д-р Троева е изпратила за изследване в чужбина дете с чернодробна недостатъчност при положение, че същите изследвания преди това са били направени у нас. А след това е задействана и процедура за трансплантация на черен дроб в чужбина, без детето да е вписано в регистъра на агенцията за трансплантации.

Николай Петров, министър на здравеопазването: Уволнението е в резултат на натрупвания. Грубо погазване на правилата, разписани в правилника, в закона за работа. Нещо, което ме постави в много деликатна ситуация. Никой няма право законово да изпраща за втора процедура изследвания в Германия и за това нещо 10 хил. лв. са заминали.

Според министър Петров, има още едно нарушение - двамата външни специалисти, които дават консултация и становища за случая, имат противоречия помежду си, а в такива случаи, според правилника на фонда, се търси консултация от трети специалист. Такова нещо не е направено.

Николай Петров, министър на здравеопазването: Двамата външни специалисти не е сигурно, че са национални консултанти, а само те имат право да дават такива консултации. Но добри специалисти са, доверяваме им се.

Според Пенка Георгиева - член на обществения съвет на Фонда, това не е основание за уволнението на д-р Троева, защото тя не е взела еднолично това решение. Тя заяви още, че българските лекари в обществения съвет винаги са против заминаването на деца в чужбина, ако могат да бъдат лекувани в България. Становищата на двамата лекари, които тя цитира пред БНТ посочват, че е по-добре трансплантацията на детето да се извърши в чужбина, защото има по-добри специалисти.

Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на Фонда: Двете становища на елита на българските лекари, които са дали становище относно казуса на бебето-кърмаче. Първият казва, че възрастта е малка, килограмите са малки, няма достатъчно опит да бъде извършена в България. Становището на втория професор е, че чернодробната трансплантация може да бъде извършена при условия на по-ограничен опит от български специалисти. Лечението би могло да се реализира в чужбина при условия на по-добър опит.

Според проф. Петров трансплантацията може да се направи и тук, защото резултатите от Университетска болница - Лозенец са съпоставими с тези на водещи европейски клиники, освен това е по-евтино.

Николай Петров, министър на здравеопазването: Тук трансплантацията е 60-70 хил, а там тръгва от 120 хил. евро.

Д-р Троева призна, че детето не е било вписано в регистъра на Агенцията по трансплантации, защото не е задължение на Фонда, но е вписано в протокола на обществения съвет. Тя допълни още, че не е очаквала такова отношение.

Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на Фонда: Ще се защитавам, защото до сега съм живяла един почтен живот. Това, което каза министърът, мога да го оборя в много точки и то с доказателства. Съмненията му за канали това надхвърля почтенността на нашето семейство и на нашето съществуване. Там ще потърся отговорност.

Според здравния министър най-важното е да помогнат на болното дете, защото състоянието му се влошава, и ако поискат да мине през всички законови етапи и да се върне тук, неговият живот е в опасност

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лидерът на Мианма пропуска дискусии в Общото събрание на ООН
Лидерът на Мианма пропуска дискусии в Общото събрание на ООН
Андреа Бочели пя под диригентството на робот
Андреа Бочели пя под диригентството на робот