НОВИНИ

Започва онлайн допитване: Лятно или зимно часово време предпочитаме?

Лятно или зимно часово време предпочитаме? Започна онлайн допитване от държавата за нагласите ни. Резултатите ще бъдат взети предвид при оформяне на позицията кой от двата варианта ще избере страната ни. Това се налага, след като Европейската комисия решени смяната на времето да бъде отменена през 2019 г, а всяка държава сама да решава на лятно или на зимно часово време да остане. Своите предпочитания можете да заявите на правителствения портал www.euaffairs.government.bg до 11 октомври.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:18, 28.09.2018 (обновена)
21078
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Има ли пропуски в онлайн допитването на държавата за избора на лятно или зимно часово време? Началото на кампанията беше обявено днес, но проверка на "По света и у нас" установи, че право на мнение сме имали още на 20-ти септември. Гласуването отнема часове, липсва и ясно зададен въпрос. Иначе резултатите ще бъдат взети предвид при оформянето на позицията кой вариант ще избере страната ни.

Какво ни питат и лесно ли се гласува - вижте в репортажа на Тихомир Игнатов.


;

Всеки потребител може да участва в допитването като посети правителствения портал на адрес www.euaffairs.government.bg. Изисква се регистрация на сайта, която отнема няколко минути. Справка на екипа ни показа, че реален достъп до системата се получава едва след одобрение от администратор. В нашия случай процедурата отне около час и половина.

Проблемите не спират дотук. Оказа се, че не е поставен ясно въпросът кое часово време предпочитаме лятно или зимно, а ни питат дали одобряваме преустановяването на сезонните промени на часовото време. От администрацията на Министерския съвет отказаха да застанат пред камерата ни, заявиха, че кампанията е подета от енергийното министерство, оттам също отказаха коментар.

В сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма нужда от референдум по въпроса със смяната на времето, но призова за представително проучване.

Томислав Дончев, вицепремиер: Искам да чуя лекари, специалисти по енергийна ефективност. Има смели предложения примерно пролетта на следващата година да бъде последната дата, в която ще сменяме времето и след това да остане лятно. Това е напълно възможно.

На този фон допитването на Европейската комисия по въпроса се оказа далеч по-успешно и по-бързо за потребителите - около три минути. В него участваха рекорден брой европейци - над четири и половина милиона. 80% от анкетираните поискаха да спре практиката със смяната на времето и да се запази лятното часово време. Еврокомисията реши всяка държава сама да определи кое време да избере. Позицията трябва да бъде одобрена от националните правителства и от европейския парламент, за да стане закон. Оказва се, че България е първата страна започнала да събира мнения. Срокът е до 11 октомври.

България, както и останалите страни от ЕС, трябва да обявят избора си до март 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потушиха пожара в Божурище, три апартамента и покривът на блока са изпепелени
Потушиха пожара в Божурище, три апартамента и покривът на блока са изпепелени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Тръгнахте ли на училище?
"АРТ посоки" с Галя Крайчовска: Тръгнахте ли на училище?