Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В Русе учредиха клуб "Родители на емигранти"

Майки на емигранти в САЩ и Великобритания се събраха в Русе и учредиха първия по рода си клуб. Идеята е неформалната група постепенно да се разрасне и в нея да влязат родители, чиито деца са дълго време зад граница. Докато ги няма, родителите смятат да се подпомагат взаимно и да се справят по-лесно с административни и социални проблеми от ежедневието.

от Виолета Никифорова
07:54, 28.09.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Русенката Галина Атанасова е работила дълги години в социалната сфера. Създател е и на фондация "Русчук", която развива благотворителна дейност за хора с увреждания. Майка е на двама сина, които от 20 години са в Чикаго. Казва, че всеки от тях е поел по своя път и вече имат американско гражданство. За нея обаче е ясно, че момчетата й няма да се върнат да живеят обратно в България и затова всяко пътуване Отвъд океана е чакано с огромно вълнение.

Сега отново се готви да замине при тях, а нейните съмишленички ще направят проучване за възрастни и самотно живеещи родители на емигранти, които имат нужда от подкрепа и внимание.

Галина Атанасова: Ще се разпределим кой при кого ще ходи, на кого ще помага. Смятам, че в този клуб можем да си помагаме с различни дейности, както социални, така и културно-социални, медико-социални, образователни, спортни.

Клубът ще търси възможност да установи контакти с български общности в Испания, Франция, Германия, навсякъде където има компактни групи емигранти. Целта е при възникването на конкретен казус с нечий родител, децата им да има на кого да се обърнат за помощ и подкрепа.

Галина Атанасова: През всички тези години, в които съм работила с хора, особено с родители на емигранти - те са особени хора. Обществото смята, че когато имаме помощ от децата си, ние нямаме проблеми. Напротив, проблемите са от страна на различни препятствия в институциите. Родителите, които децата ни помагат, имаме финансова възможност, но не всеки знае към кого да се обърне, коя институция с какво може да му бъде полезна, изолирани са, самотни са. Това, че имаме средства не значи, че се води един нормален социален живот с необходимите контакти.

Клубът на родителите ще търси съдействие и от Червения кръст, защото техните доброволци често се сблъскват със случаи на възрастни и болни хора, чиито деца работят зад граница.

Галина вече е споделила със синовете си своята обществена кауза, а в САЩ ще търси подкрепа за осъществяването й от българския генерален консул в Чикаго Иван Анчев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Телеграф: Има трети заподозрян за покушението срещу Скрипал
"Телеграф": Има трети заподозрян за покушението срещу Скрипал
Заев: Приятелството и помощта на България отвориха пътя на Македония към ЕС
Заев: Приятелството и помощта на България отвориха пътя на Македония към ЕС