НОВИНИ

Два бойни кораба отпътуваха за мисии на НАТО в Черно и Средиземно море

Два бойни кораба отпътуваха днес за участие в задгранични мисии на НАТО в Черно и Средиземно море. Очаква се след около 40 дни те успешно да се завърнат в база „Атия" край Бургас.

bnt avatar logo
от В. Григоров
14:50, 18.10.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Базовият миночистач „Шквал", заедно с италиански и румънски миночистачи, ще участват в мисия на противоминната група на НАТО в Черно море.

кап. III ранг Христо Генчев-командир на „Шквал": Самата мисия ще включва различни тренировки на море, прехвърляне на товари, ще бъдат посетени две пристанища, Констанца в република Румъния и Одеса в Украйна, където ще бъдат извършени базови тренировки.

Фрегатата „Верни", с екипаж от 140 души, ще се включи в операцията на НАТО „Сийгардиън" и в учението на ВМС на Турция заедно с кораби на Египет, Израел, Турция и Гърция.

кап. II ранг Теодор Кабаков - командир на фрегата „Верни": Операция Сийгардиън е операция по морската сигурност, в региона на Средиземно море с цел да се установят признаци на нелегален трафик и тероризъм, било то на хора, на оръжие, както и оръжие за масово поразяване.

Част от задачите на „Верни" е да подпомага бедстващи мигранти, ако възникне критична ситуация в Средиземно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Михайлов: Отдавна обмислях да се оттегля
Борислав Михайлов: Отдавна обмислях да се оттегля
Борисов е посъветвал Заев да не подава оставка
Борисов е посъветвал Заев да не подава оставка