НОВИНИ

Двама чужденци отиват на съд за атентата на летище Сарафово

Четири години след атентата на летище Сарафово - двама чужденци отиват на съд, задочно. Обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд най-късно в края на следващата седмица. Това съобщи в специално интервю за Българската национална телевизия главният прокурор Сотир Цацаров. На съд ще бъдат предадени Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство, сочени за преки участници в атентата. Обвинител номер 1 отбеляза още, че по време на разследването е установено, че чужди разузнавателни служби са притежавали информация, която не са споделили с партньорите си , а това може да е било решаващо за предотвратяване на терористичния акт .

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:01, 07.07.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

На 18 юли 2012 година, терорист взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха шестима, сред които шофьорът на автобуса - български гражданин. Седмата жертва е самият атентатор. 35 души бяха ранени.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Очакваме, че ще имаме готовност за внасяне на обвинителния акт най-късно до края на следващата седмица. - Това какво означава, че делото ще тръгне задочно? - Да, делото, съдебното производство ще протече задочно, както и цялото наказателно производство. - Освен ако някоя от държавите не открие сочените? - До настоящия момент това не се е случило. Предприети са всички действия за установяване на лицата, които са обвиняеми и би следвало да придобият качеството на подсъдими. Не са намерени на които да е техни адреси.

Разследването установи, че участниците в атентата са трима. Двамата оцелели са Мелиад Фара - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан, ливански и канадски гражданин. Двамата, заедно със загиналия атентатор, алжирец по произход са пристигнали в България на 26 юни 2012 година с автобус от Варшава през Румъния. Влезли са у нас през Дунав мост и са отседнали в Русе.

След това са били във Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда. По техни сметки са превеждани суми от свързани с военното крило на "Хизбула", а парите са теглени с международни дебитни карти от банкомати в Несебър. Тримата са пребивавали у нас с фалшиви паспорти, произведени на принтер в Ливанския международен университет в Бейрут, където са били студенти.

Сотир Цацаров, главен прокурор: При разследването по делото "Сарафово", действително се натъкнахме на случаи, при които информация, за която ни трябваха месеци да бъде добита чрез международна правна помощ и по други канали. На едни или други служби може би е била известна. Говоря - чужди. Но е била ревниво пазена, всеки пази своята територия. Липсата на нормален обмен, международен, антитерористичен води до това, че една страна не знае какво се случва в съседната, кой пресича границата и с какви намерения го прави.

Според разследването, освен участник Мелиад Фара се счита и за основен организатор на атентата у нас. Има доказателства, че той е осигурил бомбата, която е внесена на отделни части, така че да не се буди съмнение при преминаване през граничен контрол. Фара е и връзката на тримата с военното крило на "Хизбула".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плаж Силистар -  нов скандал?
Плаж Силистар - нов скандал?
Рядък тумор на русенка предизвиква научен интерес
Рядък тумор на русенка предизвиква научен интерес