НОВИНИ

Двама души са загинали при сблъсъци във Венецуела

Напрежението във Венецуела се покачва. Една жена е починала, след като била простреляна по време на митинг срещу президента Николас Мадуро. Опозиционният лидер Гуайдо съобщи за още един младеж, убит при протестите. 27 души са ранени при вчерашните сблъсъци между антиправителствени демонстранти и силите на реда, според здравните власти.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
06:17, 02.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

По призива на Хуан Гуайдо, много венецуелци излязоха на протести вчера. Обявилият се за временен президент и подкрепен от над 50 страни водач, обяви, че милиони са по улиците в последния етап от усилията за сваляне на президента. Повечето демонстранти се разотидоха в следобните часове. Силите на реда разпръснаха със сълзотворен газ група протестиращи в Каракас.

Според венецуелска депутатка, ранените при сблъсъците в Каракас са 78, а правозащитници съобщават за 150 арестувани по време на демонстрациите. Министърът на отбраната съобщи за 8 ранени военни.

Генералният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор призова да се вземат незабавни мерки за защита на децата във Венецуела.

Само във вторник при размирици и протести са ранени най-малко 15 деца.

Кризата продължава от месеци, без категорична промяна на ситуацията, а поддръжници на Гуайдо споделят, че отстраняването на Мадуро от власт ще е дълъг процес. Ръководството на армията остава на страната на президента, въпреки че десетки войници обявиха подкрепата си за Хуан Гуайдо.

Николас Мадуро и вчера повтори, че протестите са преврат, дирижиран от Белия дом. В Туитър Хуан Гуайдо призова работещите в публичния сектор към серия от стачки, а протестиращите да останат на улицата до падането на Мадуро от власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британското правителство взе мерки за намаляване на въглеродните емисии
Британското правителство взе мерки за намаляване на въглеродните емисии
Федералният резерв запази основния лихвен процент
Федералният резерв запази основния лихвен процент