НОВИНИ

Кризата във Венецуела: Сблъсъци между двата лагера, САЩ готови за военна намеса

Американска военна интервенция във Венецуела е "възможна при необходимост", заяви държавният секретар Майк Помпео след най-тежките сблъсъци в страната за тази година с над 100 ранени. Помпео ще разговаря с руския си колега Сергей Лавров по кризата, обяви съветникът по националната сигурност Джон Болтън. Държавният секретар заяви, че Русия е спряла в последния момент президента Мадуро да избяга в Куба. Москва и Каракас отрекоха.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:54, 01.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Десетки военни в Каракас се присъединиха към лагера на опозицията начело с Хуан Гуайдо, стигна се до сблъсъци с части, лоялни на Николас Мадуро. Армията използва сила срещу опозиционните протести, лагерът на управляващите се събра на различно място.

Мадуро заяви, че е осуетен опит за държавен преврат, обеща наказания за виновните и отхвърли американските твърдения.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Според Майк Помпео Мадуро има готов самолет за бягство в Куба, но руснаците са му забранили да напуска страната. Г-н Помпео, моля ви, колко несериозно!
;

Президентът Тръмп заплаши Куба със "санкции на най-високо равнище"и "пълно ембарго" ако не преустанови военната си подкрепа за режима в Каракас. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо, заяви, че Мадуро вече не контролира армията и призова за нови протести на 1-ви май.

Хуан Гуайдо, лидер на опозицията във Венецуела: Имаме шанс да вземем в ръце нашето бъдеще и да започнем последната фаза на Операция свобода за край на узурпацията.

Призиви за демонстрации отправиха и управляващите на фона на продължаваща икономическа криза, хронични спирания на тока и недостиг на храни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честваме 143 години от Априлското въстание и подвига на героите
Честваме 143 години от Априлското въстание и подвига на героите
Частично разрушени пътища след бурята в Русенско
Частично разрушени пътища след бурята в Русенско