НОВИНИ

Честваме 143 години от Априлското въстание и подвига на героите

Отбелязваме 143 години от Априлското въстание. Кулминацията на тържествата е тази вечер в Панагюрище, където ще се проведе митинг-заря. По-рано честване на историческите събития имаше и в Копривщица и Клисура.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:08, 01.05.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Още рано сутринта в Панагюрище беше отслужен молебен и се проведе литийно шествие, предвождано от оригиналния кръст, носен от четата на Георги Бенковски.

В Копривщица възстановка на паметния ден преди 143 години напомни за саможертвата на героите.

В ролята на Тодор Каблешков, който пише Кървавото писмо, по-късно изпратено в Панагюрище, се превъплъти Найден Пухов. Вълнението и емоцията са толкова силни, колкото и обичта към родината.

Найден Пухов, в ролята на Тодор Каблешков: Идват все повече хора, млади които тръгват да научават историята на България. Това не трябва да се забравя никога кои сме и къде сме тръгнали. България ли? Това е моята родина, моят дом.

Вълнение има не само в редиците на българските въстаници.

Пепо Матеев, в ролята на турско заптие: Нищо, че играя ролята на турчин, все пак трябва в историята да има и такива образи.
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Преди 143 години тук шепа смели мъже са направили така, че да увлекат след себе си всички българи и Европа да ни чуе. Да заявят, че не искат повече да бъдат роби и България има право да бъде свободна. Заради тази жажда за свобода, днес сме това, което сме.

В Копривщица историята отново оживя. За да ни напомни за славното минало, което сме имали и светлото бъдеще, което предстои.

;

В Клисура беше проведена най-старата възстановка. Един неземно богат град, но не на злато, а на пепел. Така поетът Марко Марков описва Клисура.

Стефан Нешев - Национално сдружение "Традиция": Клисуро бледна, гнездо на герои.. Слава, вечна слава на чадата твои! На твоята пепел и на твоят гроб дето храбро падна въстаналия роб.

Клисурци с много гордост и обич пазят спомена за миналото. Всяка година на първи май в града оживяват събитията от Априлската епопея.

Румен Радев - президент на Република България: Черешовото топче макар и за ден ни буди от унинието и апатията. Събитията преди 143 години ни припомнят за моралната сила и величието на един народ. Докато ви има вас, докато децата ви растат със възстановките, безродниците няма да затрият нашата история.

И след 143 години клисурци напомнят, че всичко може да бъде изпепелено, освен едно - геройският дух на един славен народ.

Официален гост на тържествата тази вечер е председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя ще вземе участие и в отбелязването на годишнината утре в местността Оборище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ в Деня на труда: Заплатите трябва да растат с по 15% всяка година
КНСБ в Деня на труда: Заплатите трябва да растат с по 15% всяка година
Кризата във Венецуела: Сблъсъци между двата лагера, САЩ готови за военна намеса
Кризата във Венецуела: Сблъсъци между двата лагера, САЩ готови за военна намеса