Две министерства подписаха договор за превенция на рискови свлачища

Министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството - Нено Димов и Петя Аврамова, подписаха договор за превантивни дейности в регистрирани свлачищни райони. Средствата по проекта са осигурени от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", са над 2,5 млн. лв.

от БНТ
16:36, 16.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
две министерства подписаха договор превенция рискови свлачища

Договорът предвижда изграждане на контролно-измервателни системиза изпълнение на превантивни дейности, свързани с опазване живота и здравето на хората в свлачищните райони. Проектът е в съответствие с Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията по Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г.

Превантивните дейности ще бъдат извършени за 26 регистрирани свлачища в 20 населени места, които са на територията на 16 общини в 12 области. С изпълнението на проекта ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители в общините Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол.

Министър Димов подписа и договор за укрепване на свлачище в селище Качулка, община Сливен, който се финансира с 400 000 лв. Договорът с община Сливен е за проектиране и изпълнение на геозащитни мерки и дейности за активно свлачище на територията на "Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище Качулка".

Проектът ще осигури провеждане на мониторингови наблюдения за оценка на състоянието и динамиката на геодинамичните процеси и изготвяне на прогнозни тенденции за развитие на свлачищните процеси. С изпълнението на мерките ще се повиши защитата на 750 жители. Проектът трябва да приключи в срок от 24 месеца.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет обсъди Законопроекта за хора с увреждания
Тристранният съвет обсъди Законопроекта за хора с увреждания
Почина големият режисьор и сценарист Димитър Петров
Почина големият режисьор и сценарист Димитър Петров