НОВИНИ

Дъждовете задълбочават ерозията на почвата

65% от обработваемите земи в България са подложени на водна ерозия, което с времето ги прави неплодородни. Обилните дъждове от началото на пролетта допълнително увреждат посевите. Екип на Русенския университет предлага решение на проблема чрез специална обработка на почвата. От две години специалистите обменят опит и с американски колеги за опазване на земите.

bnt avatar logo
от Венета Николова
21:15, 14.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Ангел Иванов е агроном 50 години в село Цар Самуил, Силистренско. Обяснява, че продължителните дъждове тази година са се оказали пагубни за посевите, не само защото са част от тях са изгнили.

Ангел Иванов: „При тези превалявания всички култури, най-вече пролетниците, кореновата система се насочва нагоре към повърхностния обработваем пласт, което после има вредно влияние, когато се засуши рязко.”

Голяма част от обработваемите земи в България се намират на стръмни терени с наклон под допустимия за отглеждане на земеделски култури. Затова от Русенския университет прилагат ефективен метод за тяхното опазване – ивично обработване на почвата с нови машини, с които вече разполагат.

Доц. Георги Митев: „Означава ако полето ви е непрекъсната повърхност от растителни остатъци, обработват се ивици – тип зебра, но обработването не е като обръщане на пласт, а просто преминава един работен орган, който разрохква почвата. Обработва горните слоеве, които са подходящи за сеитба."

В Русенския университет е изграден център за консултации на земеделските производители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад мъж загина в катастрофа на пътя Шумен – Силистра
Млад мъж загина в катастрофа на пътя Шумен – Силистра
Софийската митрополия с плакет за принос в доброволното кръводаряване
Софийската митрополия с плакет за принос в доброволното кръводаряване