НОВИНИ

Изложба с една - единствена картина на акад. Светлин Русев

Изложба с една - единствена картина отвори врати в галерия "Райко Алексиев". Тя се казва "Сън преди изложба" и нейният автор е академик Светлин Русев, който днес има рожден ден. По традиция всяка година на тази дата художникът събира приятели и колеги на вернисаж.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
20:27, 14.06.2016
5620
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Картината е монументална, и създава усещането, че маестрото предизвиква зрителя към размисъл за усилията, които трябва да положим по земния си път. Светлин Русев е написал и един програмен текст - в нас и извън нас, казва той, има хаос, насилие, мизерия, съмнение и илюзия, че някой някъде търси спасение в живота на картината.

акад. Светлин Русев: Художникът ако няма тая илюзия, че може картината по някакъв начин да действа и като спасение, е безсмислен изобщо целият му творчески живот 4.53 С илюзиите си живеем и се надяваме с тях да останем.

Всъщност тази картина е кино, бих направил филм по нея - думите са на режисьора Иван Павлов, гост на изложбата. Самият художник е нарисувал себе си за ръка с дете-ангел. Където и да отива заедно със своите герои, оставил е малко надежда.

акад. Светлин Русев: Няма защо да бързаме да се отказваме от работата, която ни държи на тоя свят, защото наистина ако има нещо, което да ни задържа тука, това е все още човешките, и творчески, и други задължения които имаме. ... поне малко трябва да си свършим работата тук и тогава да бързаме.

На рождения си ден Светлин Русев ни предизвиква. Изложбата е отворена до 30 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Общината одобрява пряк сблъсък на София Прайд и контрашествието
Общината одобрява пряк сблъсък на София Прайд и контрашествието
Прокуратурата ще поиска задържане под стража за Бисер Миланов
Прокуратурата ще поиска задържане под стража за Бисер Миланов