НОВИНИ

Джеймс Таунзънд-младши: Трябва да се гордеете с армията си

Черноморският регион е много важна част от Инициативата за гарантиране на европейската сигурност - увери заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Джеймс Таунзънд-младши пред БНТ. В рамките на инициативата за 3,4 млрд. долара САЩ ще изпратят 6000 войници в Европа с тежка бронирана техника през януари 2017 г. По думите на Таунзънд България има своята роля - да работи съвместно с Румъния и Турция за отворено и сигурно Черно море.

Александър Марков
от Александър Марков
19:34, 10.12.2016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

България, Румъния и Турция ще засилят военноморското си присъствие в Черно море, за да остане то отворено и сигурно за всички. Ще има повече съвместни учения между съюзните държави в региона, заяви заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Джеймс Таунзънд-младши.

Джеймс Таунзънд-младши, заместник-помощник министър на отбраната на САЩ: Работим с въоръжените сили на България и Румъния, за да станат по-силни и да имат повече способности за сдържане, така че в крайна сметка Черно море да не се разглежда като руско езеро. Черно море е отворено за всички. През Черно море би трябвало да можеш да преминеш спокойно, без да си поставен под напрежение или заплаха. Така беше до 2014 г. преди събитията в Крим и в Източна Украйна.

По думите на Таунзънд в следващите години ще има засилено присъствие на НАТО в Черно море.

Джеймс Таунзънд-младши, заместник-помощник министър на отбраната на САЩ: В следващите години ще увеличим броя на ученията, за да са уверени страните в региона, че могат да се справят с всякакво военно предизвикателство. Ще има засилено военноморско присъствие от страна на Румъния, България, Турция. НАТО-овски военноморски сили също могат да се включат. САЩ, Франция и Англия вече изпратиха кораби. Важно е НАТО-овският флаг да се вижда там.

Ролята на България в плановете за сигурността и политиката на сдържане в Черноморския регион е критична, каза Таунзънд.

Джеймс Таунзънд-младши, заместник-помощник министър на отбраната на САЩ: През последните 2 години България и Румъния заедно доказаха, че могат много лесно и имат голяма воля да работят заедно, да излизат с конкретни решения - каквото е решението за многонационалната бригада в Румъния. Участват в съвместни военноморски учения с помощта на НАТО. България, работейки с другите съюзници от региона, е критично важна, за да покажем тази сила на руснаците, да демонстрираме присъствие в Черно море, да демонстрираме присъствие на сушата около Черно море. България има много важна роля в това. България точно сега проучва възможностите за нов изтребител като Румъния, така че да има въздушен суверенитет. Търси начини да увеличи разходите си за отбрана, за да изгради допълнителни способности на армията.

Заместник-помощник министърът на отбраната даде висока оценка и за Българската армия.

Джеймс Таунзънд-младши, заместник-помощник министър на отбраната на САЩ: Виждал съм българската армия в действие. Бил съм много пъти в България. И българският народ би трябвало да е доста горд с армията си. Мисля, че България, работейки с Румъния - това е страхотно партньорство.

По план в Ново село ще тренират 300 войници от Трета бронирана бригада, които ще стъпят на европейския бряг в Германия и Полша през януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласът на града: експерт по сигурността Йордан Божилов
Гласът на града: експерт по сигурността Йордан Божилов
Пряко от Русе: Коя е фирмата, чиито цистерни се взривиха в Хитрино
Пряко от Русе: Коя е фирмата, чиито цистерни се взривиха в Хитрино