НОВИНИ

Едва 4 гласа спасиха Нинова от бламиране на пленума на БСП

Вътрешно партийната опозиция в БСП беше на крачка да бламира лидера си Корнелия Нинова в намерението й да свика заседание на 49-тия конгрес след 2 седмици. Само с два гласа ръководството на БСП удържа победа точката в дневния ред на днешния пленум да остане и на 28-ми този месец конгрес все пак ще има.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:03, 14.10.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Оспорван беше и дневният ред на форума. Акценти, според ръководството, са приоритетите на българското европредседателство, алтернативният бюджет на БСП за догодина и антикорупционното законодателство.

Повече от час беше нужен на БСП елита с гласуване и прегласуване, с изказвания и уточняване на изказванията да избистри дневния ред на пленума. Наложи се преместване на членовете на Националния съвет и гостите в залата и неколкократна смяна на преброителите за да се стигне до някакво решение. Според наблюдатели толкова оспорван пленум БСП не е имала от зората на демокрацията.

Явор Куюмджиев - член на НС на БСП: Свикването на конгрес с тема алтернативен бюджет, който ние не сме приели ми се струва абсурдно и предлагам ако ще правим конгрес да го направим както е написано в устава след 3 месеца.

Според опозиционно настроените в БСП свикването на конгрес за алтернативен бюджет означава, че всеки октомври трябва да се свиква най- висшия форум на червените за да бистри нещо от което няма как да разбира цялата партия. Според тях същото е положението и с приоритетите на председателството ни. Отговори им Корнелия Нинова с аргумента за свикването на конгреса след 2 седмици, защото според нея, сега е моментът да се обсъди в широк формат и антикорупционното законодателство и бюджета и председателството ни.

Корнелия Нинова - председател на БСП: И защо конгрес? Защото от вас знам и съм чувала много упреци, че сме се затворили в дискусията и в решенията в себе си. Че ИБ налага на НС темите и въпросите. Също от вас съм чувала, че не сме ангажирали партийните структури с тези въпроси, че не е обсъждано в партията. Какъв по-добър отговор на тези аргументи освен най-високия орган на партията - конгрес.

В изказването си Корнелия Нинова заяви, че по отношение на борбата с корупцията е станало ясно, че ГЕРБ няма намерение да я води. По думите ѝ цялата държавна система е обхваната от роднински връзки и ГЕРБ не иска роднините да бъдат разследвани.Лидерът на БСП съобщи, че партията ще поиска КС да се произнесе дали оставката на Делян Добрев е трябвало да бъде гласувана и оправдано ли е неговото оставане в парламента.

Беше прието предложението на опозицията следващият пленум да има тема организационното състояние на БСП и представянето ѝ на частичните местни избори. Мнозинство спечели и предложението кандидатурата на Сергей Станишев да бъде издигната за нов мандат като президент на ПЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво мотивира един доброволец да работи безрезервно за Софийския маратон
Какво мотивира един доброволец да работи безрезервно за Софийския маратон
Предотвратиха кражба на дървесина в района на Елешница и Сандански
Предотвратиха кражба на дървесина в района на Елешница и Сандански