Българските домати, краставици, пилешко и свинско месо вече се предлагат директно от производителя в голяма търговска верига. Земеделският министър Румен Порожанов даде днес начало на инициативата, и каза, че очаква тя да продължи и в другите големи вериги магазини.
Над 100 български производители на плодове и зеленчуци и 50 на месо вече продават стоката си без посредници.
Румен Порожанов: "Това дава една сигурност и възможност не ¤прекупвачите, нали не го казвам с лоша дума, но да идват и да печелят за сметка на производителите."
Според търговската верига малките производители ще успеят да отговорят на повишеното търсене, тъй като стоката им няма да се продава във всички магазини, а в тези които се намират най-близо до мястото, където плодовете и зеленчуците са произведени.
Близо 10 години малките български производители се борят да влязат в големите вериги магазини без посредници. Това се превърна и в една от каузите на кампанията на Новините на БНТ2 "Купувам българско". Търговците признават, че търсенето на качествени български продукти от потребителите, е основата причина да се обърнат към родните производители.Все повече производители вече сами търсят контакт с търговската верига, за да продават в нея продукцията си. Един от тях е Васил Стоилов от Сандански. Според него пазарът у нас е задушен от вносни стоки.
Георги Илиев: "Имахме доста интензивен контакт с министерството и преди около 7-8 месеца те ни подкрепиха с контакти по региони за производители, които могат да предоставят нужното качество стока и съответно започнахме един по един да установяваме контакт."
От Асоциацията "Български пипер" смятат, че благодарение на инициативата ще се повишат доходите на българските производители. И не само.
Васил Стоилов - земеделски производител: "Гърция, Турция, Полша, от къде ли не вкарват стока. Със самочувствие работя, защото знам, че стоката ще ми се изкупува. А не, произвеждам стоката, по-лесно е да произведеш, после не знам пазара, дали ще я продам или не."
Оказва се, че голяма част от клиентите на търговската верига са хотелиери и ресторантьори, които вече ще имат възможност да предлагат на гостите си качествени продукти произведени в България.
Георги Василев - организационен секретар на Асоциация "Български пипер": "Ще започнем да връщаме онези български забравени сортове като куртовска капия, софийска капия, сиврия, камба българска ратунд, да не ги изреждам. В България се произвеждат над 500 сорта пипер."