НОВИНИ

ЕК може да глоби България заради незакрити общински депа за отпадъци

Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България, ако не бъдат закрити до края на годината всички стари общински депа за отпадъци. Причината за това е неспазване на поетия от България ангажимент до края на 2009 година да бъдат затворени всички съоръжения, които не отговарят на европейските изисквания.

bnt avatar logo
от Владимир Христовски
20:24, 15.05.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Вече 8 години Еврокомисията очаква от страната ни да закрие 113 общински депа за отпадъци. В края на 2015 година България е осъдена без да плаща финансови санкции да построи съоръжения, които да отговарят на европейските норми. Тогава екоминистерството успява да замрази процедурата като предлага схема за поетапно закриване на старите депа. Оказва се обаче, че изоставяме с графика и страната ни е застрашена от наказателна процедура и солена глоба.

Светлана Божкова, началник на отдел "Битови, биоразградими и строителни отпадъци" в МОСВ: "В експлоатация към днешна дата са едва 32 депа като очакваме до средата на годината - юни, юли месец да закрием половината от тях и всъщност около 16 депа ще останат, които не са закрити към средата на годината".

В следващите месеци ще спрат да работят регионалните депа в Златица и Пазарджик, където се изгражда клетка за обработване на отпадъците. До края на годината трябва да бъдат закрити и сметищата в Благоевград, Дупница и Бяла- Русенско. Така боклукът от всички общини ще пътува само до едно място.

Светлана Божкова, началник на отдел "Битови, биоразградими и строителни отпадъци" към Дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в МОСВ: Във всеки регион трябва да съществува само едно регионално депо, което да отговаря на нормативните изисквания за всички тези общини, които са включени в съответния регион".

От екоминистерството смятат, че новите депа в Благоевград, Дупница и Бяла - Русенско, няма да могат да бъдат изградени до края на годината. Затова се обмисля вариантът отпадъците да се карат в съседни общини, за да изпълним поетия ангажимент към Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Когато облог се превърне в благотворителна мисия
Когато облог се превърне в благотворителна мисия
Макрон най-вероятно ще получи подкрепата на Меркел
Макрон най-вероятно ще получи подкрепата на Меркел